![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2019 Skąd: PHP5.6 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nieco dziwne pytanie, ale ciekawi mnie czy myślę o dobrym rozwiązaniu w formie połączenia serweraA z serweremB,
gdzie serwerB będzie w formie zewnętrznego dysku na którym będą wgrywane i zapisywane zdjęcia, a serwerA będzie zapisywać informacje do SQL i wyświetlać wyniki na portalu (serwerA) bezpośrednio z serweraB. Obstawiam, że można tak zrobić i myślę że będzie to znacznie wydajniejszym rozwiązaniem niż robienie wszystkiego na jednym serwerze? w sumie nawet gdyby jeden serwer był wydajniejszym rozwiązaniem, to i tak będę potrzebować innego serwera z dużym dyskiem by nie przepłacać za dodatkowe wykupienie miejsca, aby wszystko pomieścić na jednym serwerze. z głupich pytań jakie jeszcze przychodzą mi do głowy, to czy jeżeli wyświetlam zdjęcie bezpośrednio z serweraB na A, to transfer ponoszą oba serwery czy tylko jeden - wysyłkowy, ten z którego serwerA pobiera i wyświetla zdjęcia? Ten post edytował phpuser88 2.04.2022, 02:18:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rzeczy robi się na chmurach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2019 Skąd: PHP5.6 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety chmura jest poza moim zasięgiem. Mam rozumieć, że połączenie serwerów w taki sposób jest całkowicie pozbawione sensu? i co z transferem?
Ten post edytował phpuser88 2.04.2022, 21:17:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co ma być? Płacisz normalnie chyba że pobierasz skryptem pomiędzy maszynami i serwerownia ma darmowy transfer wewnętrzny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm jeśli mam zdjęcie na serwerze B, i to zdjęcie jest wyświetlane przez użytkownika na serwerze A to teoretycznie, transferem powinien być obciążony tylko serwer B - mam rację? staram się to zrozumieć, aby wiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy wyborze serwera B.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Jeśli przez przeglądarkę to jest to request do innej maszyny z normalnie traktowanym ruchem wychodzącym.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 04:06 |