![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich po dłuższej przerwie ;-)
Mam pytanie związane ze "starym" kodem, napisanym kupę czasu temu, jeszcze w PHP 5.1. Moje pytanie jest takie: Czy istnieje jakiś strona, aplikacja, czy cokolwiek, by przerobić zapytania i cały ten stary kod do nowej wersji PHP? Czy w takiej sytuacji Ai da radę? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi... Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ChatGPT spokojnie to przerobi, tylko wskaż mu na jaką wersję PHP ma przepisać kod.
Możesz też dopisać że ma zrobić testy i faktoryzację. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieęki Tomplus! :-)
Prawie 12 lat przerwy w PHP i.... no wiecie ;-) Nie wpadłem na to, że czat gpt to zrobi. Jeszcze nie próbowałem, bo dopiero przekopiowałem pliki i zrobiłem backup... Pogadałem" z czatemgpt :-) Podpowiedział mi, że zanim przejdę z wersji 5.1na PHP 8.3, to lepiej najpierw przejść na niższą wersję, 7.x Waszym zdaniem: Na którą wersję PHP 7.x przejść najpierw z wersji 5.1? Bo to byłoby przejściowe przejście, po którym przejdę na 8.3 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej na 8, ale 7 ma mniej wycofanych funkcji. Pamiętaj, że skok PHP był też w ostatniej wersji 5.6.
Jednego nam nie powiedziałeś. Jak bardzo skomplikowany jest kod który posiadasz? Jak wiele linii, jak wiele plików? Jeżeli kod jest prosty, lub działa bardzo liniowo, to wg mnie spokojnie możesz przechodzić na wersję 8. Uruchom w ogóle sam kod pod wersję 8 i 7, z kodem: Sam zauważysz jak wiele błędów jest. Bo może da się samemu naprawić, albo z odrobiną pomocy chataGPT. |
|
|
![]()
|
|
To mój autorski "CMS", niedostępny nigdzie ;-)
Jest bardzo rozbudowany, posiada 16 działów, w których jest w sumie (aktualnie) prawie 60 podkategorii... Przejrzałem większość plików (jest tego nieco ponad 200) i wszystko wymaga przeróbek... Jedne pliki są króciutkie, zawierające kilka linii (np. łączenie z bazą), ale są też takie po 1700-2000 linii kodu :-) Dziś od godz. 11:30 wrzuciłem na czatgpt jeden z większych plików - jest aktualnie godzina 16:35 i jeszcze nie mam wyplutego zrefaktoryzowanego kodu :-) Ja jestem bardzo cierpliwy, tym bardziej, że BARDZO mi na tym zależy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jesli to jest twoj autorski CMS to raczej nie powinno byc az tyle zmian.
pewnie uzywales mysql_ to musisz zamienic na mysqli_ Wklej tu pare bledow ktore dostajesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Warto poznać co się zmieniło, poczytaj sobie w ogóle o zmianach:
https://panel.kylos.pl/knowledgebase/167/Ro...a-hostingu.html Dlaczego warto poczytać zanim dostaniesz wyniki z czatu? Czat nie jest nieomylny, a sam też może pomylić sobie wersje PHP, a ty poznasz co musisz zrobić. Czasem wystarczy użyć, ZNAJDŹ i ZAMIEŃ. Czasem trzeba pomyśleć, że gdy jest dużo powtarzalnego kodu to zrobić z nich funkcję albo klasę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 07:53 |