![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć! Pracuję właśnie nad integracją mojej aplikacji z zewnętrznym serwisem (REST API). Serwis udostępnia szereg endpointów, część z nich przyjmuje duże struktury danych. Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów, jak dobrze zaprojektować takie połączenie. Chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie za każdym razem robię coś takiego:
Zdaję sobie sprawę, że trzeba rozbić to na klasy. Niestety nie wiem, jak zrobić to dobrze. Myślałem, żeby utworzyć klasy dla każdego typu requesta i responsa oraz klasę klienta, która by je wykorzystywała. Jak Wy to zazwyczaj robicie? Czy macie jakieś dobre przykłady podobnych implementacji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zdaję sobie sprawę, że trzeba rozbić to na klasy. Niestety nie wiem, jak zrobić to dobrze. Myślałem, żeby utworzyć klasy dla każdego typu requesta i responsa oraz klasę klienta, która by je wykorzystywała. Jak Wy to zazwyczaj robicie? Czy macie jakieś dobre przykłady podobnych implementacji? Raczej jedna klasa kontrolera zawierająca wiele metod korzystających z managera zajmującego się obsługą danych. W sumie zależy też jak bardzo rozbudowane jest to API ile udostępnia połączeń, to wtedy można podzielić to na kilka klas pogrupowanych tak jak API, najlepiej 1:1 Ten post edytował LowiczakPL 24.04.2018, 22:03:54 -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej jedna klasa kontrolera zawierająca wiele metod korzystających z managera zajmującego się obsługą danych. W sumie zależy też jak bardzo rozbudowane jest to API ile udostępnia połączeń, to wtedy można podzielić to na kilka klas pogrupowanych tak jak API, najlepiej 1:1 Czy mógłbyś rozwinąć? Manager miałbym wyciągać dane z bazy i przygotowywać odpowiednie struktury w zależności od rodzaju requesta? Myślę, że API jest całkiem rozbudowane - stąd moje pytanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.05.2025 - 20:58 |