![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Proszę o opinie i sugestie na temat artykułu "Przyjazne URLe" mojego autorstwa.
Pozwoliłem sobie poprawić link do artykułu --- ~mike_mech -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzies widzialem ostatnio artykul na podobny temat ( nie wiem czy czasopismo czy internet ) w kazdym badz razie nie przebrnolem przez temat.
Twoj artykol krotki i zwiezly i jasno napisany tak jak powinno byc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Proszę o opinie i sugestie na temat artykułu "Przyjazne URLe" mojego autorstwa. Przyjaźnie napisane. Świetny pomysł, gdy piszemy od podstaw. -------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja od siebie dodam że w "przyjaznych urlach" staram się stosować na końcu rozszerzenia - czytalem gdzieś w necie że niektóre roboty mogą trochę gorzej interpretować URL-e bez rozszerzeń.
Warto jeszcze dodać do tego artykułu metodę opartą na mod_rewrite apache-a. Generalnie jestem 'na tak' -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
mod_rewrite zahaczałby za bardzo o konfiguracje apache'a i z porady zrobiłby sie artykuł. Pozatym nie znam tego modułu, a budowanie autorskiego tekstu na informacji skopiowanych z forum.. ee..
Dlatego właśnie wspomniałem na końcu arta o "Innych metodach" - może ktoś sie pokusi i napiszę "Przyjazne URLe i mod-rewrite" - jełśi tak, to wassago czeka na zgłoszenia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś testował to rozwiązanie pod kątem wydajnościowym? Chyba jednak trochę kosztuje to zasobów - za każdym wywołaniem takiego urla, najpierw apache musi rozpoznać, że parsuje ten plik jako php, potem php wachluje tablicę...
Skusiłbym się, ale cały czas wstrzymuje mnie pytanie ile będzie to kosztować - mam dość obciążony serwis. eldad -------------------- techne.pl
|
|
|
![]()
|
|
eZ publish wykorzystuje np. podobna metodę, co wydać na php.pl.
Z tego co widze, to nie wpływa to aż tak bardzoi na wydajność, ale obliczeń nie robiłem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
temat ciekawy i na czasie, z radoscia spostrzegam, ze coraz wiecej serwisow wykorzystuje przyjazne adresowanie podstron.
uwaga: w mozilli 1.6 kopie sie wyglad strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu, ale na moim serwerze (KrasnalSERW) nie ma zanczenia czy wpisuję:
http://localhost/~url/index.php/przyjazne/URLe/ czy: http://localhost/~url/index/przyjazne/URLe/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomniales dodac ze w Apache'u potrzebna do tego jest wlaczona obsluga MultiViews, w przeciwnym razie bedzie wyskakiwac 404.
|
|
|
![]()
|
|
Przyznaję, ze o kilku rzeczach nie napisałem, jednak moim celem było napisanie porady nie artykułu. Jeśli znajde trochę czasu, to uzupełnię materiały zarówno o niezbędną konfiguracje serwera www (sprawdzałem na domyślnie zainstalowąnym Apache-u na Windows i Slackware) oraz dodam rozdział o mod_rewrite i wtedy publikacja zostanie przeniesiona z porad do artykułów
![]() Dziękuję za konstruktywne uwagi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się zachowa jeśli będzie np. http://domena.pl/firma/pomoc/jak_napisac/
i instnieje katalog "pomoc" ? Oczywiście z uwzględnieniem że napisaliśmy że ma traktować pliki jako .php -------------------- Look it...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Halinów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie text dosyć ciekawy i pouczający :wink:
-------------------- Jam dzieło wielkiej, sprawiedliwej ręki.
Wzniosła mnie z gruntu Potęga wczechwłodna, Mądrość najwyższa, Miłość pierwotna; Starsze ode mnie twory nie istnieją, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wwarto tez wspomniec, ze przy tym sposobie lepiej jest stosowac adreseowanie bezwzgledne (np. do obrazkow czy arkusza styli)... - wlasnie testowalem ;-)
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2002 Skąd: Iłowo-Osada Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Świetny, rzeczowy artykuł, pozytywnie mnie zaskoczył. Pisz więcej ciekawych rzeczy, dobrze Ci to wychodzi :-) Nawet cały całokształt wygląda ciekawie. A najważniejsze - dobrze się czyta, nie jest takie "suche" jak wiekszość informatycznych textów...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wwarto tez wspomniec, ze przy tym sposobie lepiej jest stosowac adreseowanie bezwzgledne (np. do obrazkow czy arkusza styli)... - wlasnie testowalem ;-)
Nope. Adresowanie bezwzględne jest obchodzeniem sprawy naokoło. Znacznie lepiej jest dać w wynikowym HTMlu znacznik <base>. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co zrobic gdy chce jeszcze dodatkowo przekazac ladnie zmienne z formulaza?
wtedy sie chyba Ładnu url sypnie bo formul;az sam mi na koncu doda ? i & ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dane z formularza wysylasz metoda POST, tak nie dopisujesz nic do url'a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zapomniales dodac ze w Apache'u potrzebna do tego jest wlaczona obsluga MultiViews, w przeciwnym razie bedzie wyskakiwac 404. ,
no i wlasnie ja mam ten problemik... w apachu znalazlem tylko cos takiego Options Indexes FollowSymLinks MultiViews i teraz nie wiem co zronic z tym aby to działało p.s. moze to byc roznica przez to ze serwer mam na windowsie?? p.s.s a co zrobic w przypadku jak serwer dodaje autpomatycznie SESSION_ID ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 13:48 |