![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dwie strony, jedna oparta o czysty PHP + MySQL znajduje się pod adresem: http://dawidbtest.home.pl/foreach/index2.php (taki testowy adres), druga, która znajduje się pod adresem http://dawidbtest.home.pl/smarty/ chciałby aby działała na szablonach smarty, problemem jest tu niestety "wyjeżdżanie" tekstu poza cały szablon ( np. na stronie głównej napis "test" znajduje się na samej górze po prawej stronie), wygląda to jakby np. jakiś div nie był domknięty, ale niestety nie znalazłem przyczyny. Może przedstawię nieco kodu: plik index.php w smarty
w katalogu /templates, znajduje się plik site_header.tpl , który zawiera strukturę strony" Kod <div id="content"> <div id="top"> Tutaj będzie nagłówek </div> <div id="left"> {include file="site_menu.tpl"} </div> <div id="page"> <h1>Witaj na mojej stronie</h1> {include file="main_site.tpl"} </div> <div id="right"> </div> <div class="clear"> {include file="footer.tpl"} </div> </div> </div> w site_menu.tpl natomiast pętla foreach, która odpowiada za przeskakiwanie po menu: Kod <ul> {foreach item=item from=$menu} <li><a href = "index.php?str={$item[1]}">{$item[0]}</a></li> {/foreach} </ul> jak zrobić aby napis "test" wyświetlał się pod napisem - "Witaj na mojej stronie"? dodatkowo mam też zakładki takie jak Aktualności, czy Formularz - to też muszę przerobić na smarty, czy istnieje jakiś prostszy sposób (np. dodanie do /templates np. formularz.tpl i tam przeniesienie kodu a następnie odwołanie się do niego przez np. plik formularz.php? ) Byłbym wdzięczny za każdą pomoc. Wiem że pytania dla niektórych wydają się banalne, ale walczę z tym już jakiś czas i nie daje rady ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Naprawdę w źródle tej drugiej strony nie widzisz, ze nie ma tam w ogóle BODY??
o jakiś tekstach typu TEST przed DOCTYPE nie wspominając? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dodałem body do site_header.tpl, "test" się pojawia, jednak na wszystkich podstronach i niestety pozostaje również na górze :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To może pokaż kod, gdzie ty ten test masz.... no skad mamy wiedziec jak pomoc, skoro nie wiemy z czym mamy do czynienia...
pokaz tez kod include('podstrony/strona_glowna.php'); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Czyli najpierw wyświetlasz stronę główną, a dopiero potem site_head.tpl oraz site_header.tpl.... wg. mnie coś tu nie tak, niesądzisz?
Poza tym prosiłem cię o kod, gdzie masz to nieszczęsne TEST. Czytaj proszę wszystko co do Ciebie piszą. No chyba ze pomocy jednak nie potrzebujesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sam napis "test" znajduje się w strona_glowna.tpl (i tylko to się w nim znajduje) ( w katalogu /templates).
a wywołanie rzeczywiście jest jakieś nie takie, niby teraz napis "test" się teraz pojawia, ale również pozostaje na górze. |
|
|
![]()
|
|
...
wywal to: if($_GET['str']=='') include('podstrony/strona_glowna.php'); elseif($_GET['str']=='aktualnosci') include('podstrony/aktualnosci.php'); elseif($_GET['str']=='galeria') include('podstrony/galeria.php'); elseif($_GET['str']=='mapa') include('podstrony/gmaps.php'); elseif($_GET['str']=='kontakt') include('podstrony/contact_form.php'); elseif($_GET['str']=='goscie') include('podstrony/goscie.php'); elseif($_GET['str']=='logowanie') include('podstrony/logowanie.php'); else; w calosci -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Super, jest postęp, ten górny napis zniknął, teraz napis test pojawia się na każdej z podstron, przydałoby się aby na każdej było co innego
![]() |
|
|
![]()
|
|
w site_header masz coś takiego
{include file="main_site.tpl"} Ładujesz tam zawsze jeden szablon z treścią. Masz tam ładować szablon tresci w zaleznosci od strony czyli: {include file=$site} a zmienną $site ustalasz w php i przekazujesz do smarty przed wywołaniem site_header. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 18:52 |