![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynam zabawę z MS SQL, ale ledwo co, to na każdym kroku mam jakieś problemy które dużo prościej rozwiązuje się na MySQL. Więc postanowiłem napocić trochę treści tutaj :)
Proszę więc o pomoc w sprawie rozwiązania problemu a zarazem wskazanie rozwiązania, abym mógł rozwiązać taki problem w innych przypadkach. Komunikat jaki się pokazuje to: Kod Each GROUP BY expression must contain at least one column that is not an outer reference. Rozumiem, że nie może być żadnej referencji zewnętrznej, ale co jeżeli chce grupować właśnie takiej kolumnie? Celem jest zsumowanie wartosci sprzedazy, kosztów i zysków z danych miesięcy, dla dokumentu z zawartoscia INTERNET, a w przyszłości także innych.
Problem z zapytaniem został rozwiązany. Błędem były apostrofy oraz alias dla grupowania. Poprawiłem zapytanie, może komuś się przyda. Do zamknięcia. Ten post edytował Tomplus 6.06.2017, 11:56:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A wlasnie mialem pisac, ze chyba "troche" przedobrzyles z tymi apostrofami
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze powiedziane, że trochę.
I jeszcze pomyliłem apostrofy ` z ', przy czym okazało się że te ` - wywalają błąd w MS SQL. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo w mssql uzywa sie []
SELECT [jakas_kolumna] FROM tabela -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 13:35 |