![]() |
1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px
Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziś na sourceforgu pojawiła się nowa wersja serwera xampp dla windows.
PHP: 5.4.4 MySQL: 5.5.25 Xampp, różne wersje i osy: klik Xampp, najnowsza wersja 1.8 pod Windowsa: klik Używam od dłuższego czasu, polecam, jest to chyba najbardziej zbliżony serwer pod Windowsa, przypominający te spod Linuxa. Od razu mamy zainstalowaną obsługą ssl (OpenSSL), a w większości przypadków, jeśli chcemy użyj jakiegoś modułu (np. curl) wystarczy odkomentować jedną linię w pliiku konfiguracyjnym dostępnym z panelu Xamppa Zawartość i wersje oprogramowania: ###### ApacheFriends XAMPP Version 1.8.0 ###### XAMPP is an easy install bundle solution for developer and designer with following components: + Apache 2.4.2 + MySQL 5.5.25a (Community Server) + PHP 5.4.4 (VC9 X86 32bit thread safe) + PEAR + XAMPP Control Panel Version 3.0.12 by hackattack142 (Great Thanks!!)) Vgl.: http://www.apachefriends.org/f/viewtopic.p...=16&t=46743 + phpMyAdmin 3.5.2 + OpenSSL 1.0.1c + ADOdb 5.15 + XAMPP Security + Mercury Mail Transport System v4.62 (not included in the portable version) + FileZilla FTP Server 0.9.41 (not included in the portable version) + Webalizer 2.23-04 (not included in the portable version) + Strawberry Perl 5.16.0.1 Portable + Tomcat 7.0.28 (not included in the portable version) + Old XAMPP Control Panel Version 2.5 von www.nat32.com (depricated) + XAMPP mailToDisk 1.0 (write sendet emails via PHP on local disk in <xampp>\mailoutput. Is activated in the php.ini as mail default.) * System Requirements: + 64 MB RAM (RECOMMENDED) + 350 MB free fixed disk + Windows 2003, XP (RECOMMENDED), VISTA, Windows 7
Powód edycji: [DeyV]: literówki
-------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jednak uważam, że lepiej sobie złożyć serwer ręcznie. Nie jest to dużo roboty, a zdobywa się większe umiejętności.
Ten post edytował Kubala95 20.07.2012, 22:37:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
@up A ja, że Windows na serwer oraz stację roboczą służącą do programowania się nie nadaje, nigdy nie dojdzie do takiej prostoty instalacji i konfiguracjami jak pod Linuxem (Debian, Gentoo).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla moich potrzeb w zupełności wystarcza,
nie widzę przewagi "lampa" nad "xamppem" dla środowiska developerskiego -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kicha na maksa z nowym szAMBBem... połączenia do mysql trwa > 1s.... podczas gdy na starszej wersji śmiga aż miło
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie widzę przewagi "lampa" nad "xamppem" dla środowiska developerskiego Może dlatego że to nieco inne założenia? Pomimo że Xampp jest pod linux/osx to jakoś nie widzę zastosowania skoro jest repo. - działa od ręki, instalacja jednym poleceniem. - właśnie dzięki repo robisz update/upgrade do nowszej wersji też jednym poleceniem. - nie musisz korzystać z otoczki w postaci programów trzecich aby coś ustawić, patrz punk pierwszy mrWodoo - jakie połączenie? I skąd wiesz że aż tyle, robiłeś pomiary, jak? Przedstaw wyniki. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, pomiar na samej funkcji mysql_connect, ponad 1s było, 1.067 coś tam.
ogólnie, phpmyadmin wolno działało itd. wróciłem na 1.7.7 (xampp) i śmiga aż miło, tam chyba problemem jest skip-name-resolve (tzn. trzeba ustawić ale nie bawiłem się w to) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomimo że Xampp jest pod linux/osx to jakoś nie widzę zastosowania skoro jest repo. chodzi ci o systemy kontroli wersji? jeśli tak to nie widzę związku, chyba, że miałbym vpsa albo clouda, to byłoby mi wszystko jedno czy lokalnie czy zdalnie ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znowu debaty czy lepiej recznie wsio instalować i czy na windowsie czy na novellu w cziwrajterze. Dostajesz komputer na windowsie i masz programować, więc ściągasz xamppa + ide i lecisz. Jak komuś to nie odpowiada to niech nie używa albo kleci sobie środowisko bajt po bajcie, po to powstały takie paczki żeby człowiek mógł się skupić na programowaniu a nie instalowaniu i konfigurowaniu środowiska, wszystkich bibliotek, rozszerzeń itp. itd. etc.
To taka sama debata, jak pisać w notatniku czy w edytorze. Kiedyś wiele osób uważało, że czyste kodowanie to tylko w notatniku a edytory są dla początkujących czy umierających. Pracuje już trochę a jeszcze nie widziałem, żeby ktoś stawiał ręcznie apacza, php, mysql, pocztę, ftp i ten cały serwerowy bajzel. Po to są narzędzia by ich używać, kto pisze kod w notatniku zamiast nowoczesnym ide, stawia środowisko ręcznie czy korzysta z phpmyadmina zamiast nowoczesnego programu do obsługi i monitorowania wielu baz danych na różnych serwerach jest delikatnie mówiąc - dinozaurem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Pilsener) Pracuje już trochę a jeszcze nie widziałem, żeby ktoś stawiał ręcznie apacza, php, mysql, pocztę, ftp i ten cały serwerowy bajzel. Po to są narzędzia by ich używać To jeszcze mało widziałeś ![]() ![]() rzymek01 - repo == repozytorium, zbiór programów w systemach unix instalowanych bezpośrednio z systemu np. przez aptitude Ten post edytował !*! 22.08.2012, 10:54:44 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale u licha ja tu nie mówię o klasycznym serwerze, tylko o środowisku pracy na potrzeby developera. Jeśli ktoś mi chce stawiać wersję produkcyjną portalu na XAMPPie, to nie będę się powtarzał - to samo co napisałem wyżej, tylko o 180 stopni
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu ludzie sie pierdzielą z jakimś Xamppem który tylko później sprawia problemy jak chcieć np zainstalować postgresa, czy juz nawet nie mówiąc o wyższej jeździe z imagick jak jest dostępny i zawsze wspierany z samej góry Zend Server CE w którym to wszystko po prostu działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
rzymek01 - repo == repozytorium, zbiór programów w systemach unix instalowanych bezpośrednio z systemu np. przez aptitude używam XAMPP tylko i wyłącznie na windows i nie pomyślałbym nawet o nim na linuxach ![]() Poleć mi coś równie dobrego i szybkiego w postawieniu na windows ![]() a repozytoria skojarzyły mi się z systemem kontroli wersji (nie pomyślałem, że może chodzić Ci o linuxa), bo jest to też jakaś alternatywa, na linuxie montujesz poleceniem sshfs projekt z deweloperskiej maszyny i to wszystko, całość może być pod gitem/svnem, w każdym razie gdziekolwiek jesteś potrzebujesz jedynie IDE i zamontowania katalogu, żadnej konfiguracji ![]() Ten post edytował rzymek01 24.08.2012, 17:37:24 -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 2 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla osób z problemem z połączeniem MySQL: Zmieńcie localhost na 127.0.0.1 w adresie hosta. Błąd wynika z zapętlania połączenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy własny serwer nie zajmuje pamięci na komputerze jak będę dodawał tekst albo zdjęcia na bloga?
Czy mój blog będzie dostępny cały czas nawet jak komputer będzie wyłączony? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mikser złota łopata dla Ciebie!
A co do pytania: Z tego co wiem, to serwer lokalny korzysta z komputera jak z maszyny serwerowej, czyli używa tego samego miejsca na dysku co reszta aplikacji i w miarę potrzeby zajmuje kolejne MB pamięci. Kiedy wyłączysz komputer to wyłączysz też aplikację serwerową i nie będzie wglądu do jego zasobów. Jeśli Twój komputer z wykorzystaniem Xampp udostępnia treści w internecie to tak - strona przestanie odpowiadać jeśli wyłączysz komputer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki Dopiero sie uczę xamppa i nie wiem jak dział
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam xampa, i jak udostępnić stronę w internecie?
-------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 4.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo wstawiasz ją na jakiś hosting, albo musisz mieć publiczne ip
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 21:09 |