<html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <title>Upload</title> </head> <body> <form enctype="multipart/form-data" action="index.php" method="POST"> </html>Wskaż plik do wysłania:<input name="plik" type="file" /></br> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="5000000" /> Nazwa pliku na serwerze: <input type="text" name="pole2" size="43"><br> <input type="submit" value="aaa" /> </form> <?php $file = 'baza.txt'; $newText = $_POST['pole2']."\n" . $data; ?> <?php $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name']; $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size']; move_uploaded_file($plik_tmp, "materialy/$plik_nazwa". pathinfo($_FILES['abc']['name'], PATHINFO_EXTENSION)); echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!"; } ?> <div align="center"> <table style="border: 2px solid black;" bgcolor="lightgray" cellpadding="8" cellspacing="5"> <tr> <th width="30" height="5" align="center" valign="middle">Lp.</th> <th width="180" height="5" align="center" valign="middle">Nazwa pliku</th> <th width="180" height="5" align="center" valign="middle">jakis opis</th> <th width="40" height=1" align="center" valign="middle">Zaznacz</th> </tr> <? $i=1; $j=0; while($poz = $kat->read()) { $katalog = 'materialy'; { print '<tr> <td height="10" align="left" valign="middle">'.$i.'</td> <td height="10" align="left" valign="middle"><a href="'.$katalog.'/'.$poz.'" target="_new">'.$poz.'</a></td>'; if (j < $tmpcount){ } print '<td height="10" align="center" valign="middle"><input type="checkbox" name="co[]" value="'.$poz.'"></td> </tr>'; $i++; $j++; }} $kat->close(); ?> </tr> </table> <br> </form> </div>
mam taki oto skrypcik wyświetlajacy mi uploadowane pliki, jak zrobic header by zablokowac mozliwość dodawania tych samych (ale też pustych wpisow do baza.txt) plików i opisów? Prosilbym o dokladnie instrukcje w miar emozliwości, wiem ze najlepiej posłuzyc sie header ale czy to rozwiąże mój problem? Nawet jak sie wejdzie na stronę, przed dodaniem czekogolwiek z kazdym odswieżeniem dodaje sie pusty wpis...