Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Fragment teksty w komórce tabeli 'przyklejony' do dołu komórki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piachu
Witam,

Mam kolejny głupi problem z którym się borykam. Proszę poradzić jak umieścić tekst w komórce tabeli żeby był zawsze na dole komórki. Nie chodzi mi o vertical-align komórki, bo to musi być top, żeby właściwa zawartość komórki była zawsze na górze, tylko jak w tej komórce fragment tekstu 'przykleić' do dołu (np. linka 'idź do góry strony').

Może jakiś sposób CSS'em. Próbowałem już chyba wszystkiego i nie mam pomysłu.

Z góry dziękuję.
drPayton
  1. <table cellpadding="0" cellspacing="0">
  2. <tr>
  3. <td style="position:absolute;height:100px;width:200px;background:lightblue;vertical-align:top;">
  4. tekst u gory
  5. <div style="position:absolute;bottom:0;">tekst u dolu</div>
  6. </td>
  7. <td style="position:absolute;left:200px;height:100px;width:200px;background:red;">inny tekst</td>
  8. </tr>

Jak widać trzeba jednak ręcznie ustwić położenie w poziomie. Nic innego nie przychodzi mi jednak do głowy, sam jestem ciekaw czy jest inna metoda. Oczywiście odległość drugiej komórki od lewej krawędzi nie musi być podawana na sztywno w css, może być ustalana za pomocą JS'a na podstawie aktualnej szerokości pierwszej komórki...

PS. Rozwiązanie może być dużo prostsze, jeśli wysokość komórki jest sztywno ustalona...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.