Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Systematyka kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ayrox
Mam problem, gdyż mam serwis umię php, ale w moich skryptach cały czas panuje chaos. Mam pełno instrukcji if itd, co chwile zmienne. Następnym problemem jest że każda operacja np: zmiana hasła odbywa się w osobnym pliku z którego zaraz użytkownik jest co chwile przekierowywany z powrotem. Każde głosowanie na artykuł odbywa się za pomocą zmiennej url ?glos co powoduje nieładny wygląd w historii itd. Nie wiem co mam robić, czy macie może jakieś metody na moje problemy? ;d

Dodam, że w pliku u mnie php głównym jest przeplatany z html, a elementy html są wszystkie wyświetlane w tych skryptach za pomocą echo 'tu html';

Pozdrawiam
Spyder
Oczywiscie mam pomysl zlecenie przepisania strony profesjonaliscie winksmiley.jpg

Nic na to nie mozna zaradzic innego obawiam sie...

pozdrawiam
nithajasz
Jeśli tak piszesz to daleko Ci do znajomości PHP. Poczytaj o szablonach, a obiektowym PHP i sam zobacz co możesz zrobić by zmienić to co masz.
phpion
Zainteresuj się jakimś frameworkiem, na początek idealna będzie Kohana. Dzięki temu twój kod będzie zdecydowanie lepszej jakości, do tego bardziej czytelny i elastyczny. Wiąże się to jednak z pisaniem aplikacji od 0.
golaod
Jakiej drogi by nie obrał...to i tak się to wiąże z pisaniem kodu od początku.
Jak napisał spyder jeżeli to nie jest w celach naukowych, to daj to komuś do przepisania.
Jeśli jest to w celach naukowych to jak pisał nithajasz, szablony, programowanie obiektowe.
Odradzam pisanie we frameworkach bo przecież masz się nauczyć programować a nie wykorzystywać coś czego sam nie zrobiłeś.
phpion
Cytat(golaod @ 23.10.2008, 11:25:34 ) *
Odradzam pisanie we frameworkach bo przecież masz się nauczyć programować a nie wykorzystywać coś czego sam nie zrobiłeś.

Czyli w takim razie uważasz, że osoby piszące we frameworkach to mięczaki? Nie myl proszę frameworków z systemami CMS typu Joomla... Ja od 2 lat nie piszę niczego "z palca" tylko wykorzystuję do tego różne frameworki (różne wedle aktualnej potrzeby). Zalety frameworków wychodzą szczególnie w momencie pracy zbiorowej nad danym projektem lub podczas przejmowania projektu po innym programiście.
golaod
Wiem, że wymagam zawsze od swoich czytelników umięjętności wyciągania informacji między wierszami. Wymagam jednak też jednego, to co jest napisane można zrozumieć tylko w jeden sposób, a nie przypuszczać coś innego.
Wiem co to framework i wiem co to cms. W ogóle skąd takie przypuszczenie ?
Chodzi mi o, że osoba która ZNA bardzo dobrze php może, a nawet powinna pisać we frameworkach jednakże osoba która uczy się php, uczyć się od razu na frameworkach ? To może niech skorzysta od razu z jakiegoś generatora kodu prawda ? O to mi chodziło ;] I prosiłbym nie robić ze mnie debila biggrin.gif Nie mam może na koncie 2 tys. postów co nie znaczy, że moja przygoda z programowaniem się dopiero rozpoczęła :/ szczególnie, że w php programuje tylko i wyłącznie w pracy. (no i na forum w okienku szybkiej odpowiedzi tongue.gif )
Ayrox
ale ja nie chce robić skryptów moich we frameworkach, chcę żeby dany skrypt był jedynie moją robotą

Pozdrawiam i proszę o dalsze porady...
Lars
A stosujesz chociażby wyrównywanie tego kodu tabulatorami?
Ayrox
a i owszem, stosuję nawet tablicę ale nadal mam "bur***" w tych skryptach, że nie wiem w czym się połapać i każdy nowy element strony to kolejny div w css ;d

i niezły bałgan w historii ma ktoś kto wejdzie w swoją historię, bo np głosowanie na profil dodającego artykuły i jego artykuły odbywa się za pomocą profil.mojadomena.pl/?glosowanie=10 co powoduje niezły bałagan. Tej zmiennej nie mogę inaczej dodać, gdyż przyciski do głosowania są umieszczone jako atrybut a w html, co powoduje że nie mogę wysłać tego jako post ... 

niestety nie moge nic z tymi zmiennymi raczej zaradzić, chyba że macie jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.