...EDIT...
Troche mi zeszlo, ale w koncu mam cos takiego i odziwo nawet mi dziala. Mam jednak jeszcze kilka niewiadomych:
<?php
or
die ('Connecting failed');
//pobranie zmiennej w celu okreslenia kim jest osoba aktualnie losujaca
$name_losujacy = $_GET['$name_losujacy'];
// losowanie osoby z pominieciem tej, ktora wlasnie losuje oraz tych, ktrorzy zostali juz wylosowani
$RANDOM = mysql_query ("SELECT `name`, `losowal` FROM `users` " . "WHERE `name` != '$name_losujacy' AND `available` = '0' " .
"ORDER BY RAND() LIMIT 1")
$name_wylosowany = $row['name'];
}
// pobranie zmiennej wskazujacej czy dana osoba wylosowala juz kogos wczesniej
$LOSOWAL = mysql_query ("SELECT `name`, `losowal` FROM `users` " . "WHERE `name` = '$name_losujacy' ")
$losowal = $row['losowal'];
}
// wyswietlenie wynikow w zaleznosci od spelnionych warunkow
if ($losowal > 0) {
echo "Juz brales udzial w losowaniu i wylosowales $name_wylosowany "; // TUTAJ MAM PROBLEM ! ! ! } else {
$random =<<<EOD
<tr>
<td><center>$name_wylosowany</center></td>
</tr>
EOD;
// table_start
$table=<<<EOD
<h2><center>Swiateczne prezenty</center></h2>
<table width="70%" border="1" cellpadding="2" cellspacing="2" align="center">
<tr>
<th>$name_losujacy wylosowales...</th>
</tr>
EOD;
// zamieniam wartosc available, aby nie moza bylo wylosowac jeszcze raz tej osoby
$SET_1 = mysql_query ("UPDATE `users` SET `available` = '1' " . "WHERE `name` = '$name_wylosowany' ")
// zamieniam wartosc losowal, aby ta osoba nie mogla jeszcze raz kogos wylosowac
$SET_2 = mysql_query ("UPDATE `users` SET `losowal` = '1' " . "WHERE `name` = '$name_losujacy' ")
}
?>
W skrypcie zaznaczylem poprzez //TUTAJ MAM PROBLEM miejsce problemu (linia 36). Osoba, ktora juz wczesniej kogos wylosowala nie moze jeszcze raz tego uczynic. Tak tez sie dzieje przy pomocy uzytej instrukcji IF, ale chcial bym, aby poza informacja, ze juz brala udzial w losowaniu wyswietlilo sie kogo ta osoba wczesniej wylosowala (w ramach przypomnienia) Jak wiec przypisac na stale tej osobie swojego partnera?
Prosze takze o wskazanie mi bledow jakie popelnilem piszac moj pierwszy skrypt

Pozdrawiam i dzieki za pomoc !
...EDIT...
OK widze, ze nikt nie wie jak mi pomoc wiec zadam inne pytanie.
W lini 34 mam
if ($losowal > 0) {
dziala to tak jak ma, ale dla czego, gdy wezme
if ($losowal = 1) {
juz nie dziala? Warunek ten zaklada to samo wiec powinno to dziala w ten sam sposob na obydwu przykladach. Moze mi to ktos wytlumaczyc?
PS. Ewentualnie prosze tez o pomoc ze wczesniejszym problemem (linia 36).
Pozdrawiam!