Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd tabela "in use"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Black-Berry
Dziś rano zadzwonił do mnie klient że strona przestała mu działać. Okazało się że... no właśnie... nie mam zielonego pojęcia co się stało?? Tabela jakby poprostu znikneła pozostawiając po sobie "jestem w użyciu". Obraziła się czy co questionmark.gif

Obrazek

sql przy próbie dostępu wywala bład "Can't find file table_name"

Czy ktoś mógłby mi pomóc? sadsmiley02.gif
cinekz
Może tabelka jest zablokowana? Spróbuj wywołac "UNLOCK TABLES;" na tej bazie. Może pomoże winksmiley.jpg

Pozdrawiam, Marcin.
Black-Berry
Jakby była zablokowana to:
- nie byłaby pusta
- sql nie zwracałby komunikatu: can't find FILE

@kefirek Kurcze, teraz to juz na zabawę za późno bo klient nalegał żebym tabelę usunał i postawił ją na nowo... Ale nie wiem czy to coś by dało. Najwyraźniej plik tabeli poprostu zniknał lub system go zablokował do odczytu a poźniej nie odblokował. Zastanawiam się tylko jak to się stało?? Moze awaria prądu questionmark.gif

Edit @Kefirek: Twój post zniknął czy miałem zwidy questionmark.gif smile.gif
sowiq
Miałem kiedyś podobny błąd. Przypuszczam, że wynikał z tego, że w jednym momencie dwa wątki próbowały zapisać coś do bazy (chociaż silnik bazy nie powinien do tego dopuścić), albo po prostu skończył się narzucony przez hostingodawcę limit powierzchni na bazę. Już nawet nie pamiętam. A pomogła po prostu operacja 'napraw tabelę' w phpMA.
Black-Berry
Cytat(sowiq @ 18.02.2009, 14:28:04 ) *
Miałem kiedyś podobny błąd. Przypuszczam, że wynikał z tego, że w jednym momencie dwa wątki próbowały zapisać coś do bazy (chociaż silnik bazy nie powinien do tego dopuścić), albo po prostu skończył się narzucony przez hostingodawcę limit powierzchni na bazę. Już nawet nie pamiętam. A pomogła po prostu operacja 'napraw tabelę' w phpMA.

Ta operacja "napraw tabelę" kod SQL czy jest tam taki przycisk gdzieś questionmark.gif
sowiq
Cytat(kefirek @ 18.02.2009, 17:26:11 ) *
TRUNCATE TABLE tabela
Zabawny jesteś jak cholera. Powyższe zapytanie oczywiście wyczyści całą tabelę, więc nie radzę go stosować.

Co do naprawiania, to albo:
  1. REPAIR TABLE `nazwa_tabeli`

albo w phpMA:

[edit]
Cytat(Black-Berry @ 18.02.2009, 11:30:47 ) *
Edit @Kefirek: Twój post zniknął czy miałem zwidy questionmark.gif smile.gif
Najwyraźniej kefirek lubi usuwać swoje nic nie wnoszące posty równie często i szybko jak je pisać.
Black-Berry
moze poprostu jest nieśmiały smile.gif

Dzięki za pomoc sowiq
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.