Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
karol65
Nie wiem za bardzo jak zabrać się za to:

- formularz składa się z kilku inputow, do których wpisywane są litery od A do F,
- użytkownik może wpisać tylko i wyłącznie te wartości które ma do wyboru, czy przykładowo od A do E,

Pytanie jak sprawdzić czy wpisał w pole A wartość A, jednocześnie sprawdzając czy nie wpisał przypadkiem w pole B wartości Z (której nie ma do wyboru?) - i podobnie z innymi polami i wartościami.

Nie wiem co tu zastosować? Jakiś loop w js? Jeśli ktoś mógłby coś podpowiedzieć będę wdzięczny, bo utkwiłem i nie wiem jak ruszyć z tym.

Dziękuje.
matixrr
Skoro może wpisac np. tylko A to czemu nie zrobisz pola wyboru (checkbox) i użytkownik będzie sobie odpowiednie zanzaczał?
karol65
Z checkboxem byłoby super, ale nie wiem jak zrobić walidacje.

Cytat
A B C D E F
1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4

Po zaznaczeniu A1 znikają wartości 1 wszędzie.
kamil4u
Popatrz - "1" jest 0 indeksem tablicy A, B, C..., czyli robisz pętle, która przeleci po wszystkich elementach i blokuje te pola gdzie index == 0 (dla 1) smile.gif
karol65
ooooo.... dzięki!

edit:

Wymodziłem coś takiego, ale nie za bardzo mi to działa jak powinno, może ktoś doradzi:

Kod
<script type="text/javascript">
function checkDepends(element) {
for(var i=0;i<element.form.elements.length;i++)
if(element.form.elements[i].className.indexOf("depends-" + element.name) != -1)
element.form.elements[i].disabled = element.checked;
else if(element.form.elements[i].className.indexOf("conflicts-" + element.name) != -1)
element.form.elements[i].disabled = !element.checked;
}
</script>

<FORM action="get.php" method="post">
<table>
  <tr><td>A</td><td>B</td><td>C</td><td>D</td></tr>
  <td><input type="checkbox" onclick="checkDepends(this);"  class="depends-windows" name="windows">1</td><td><input type="checkbox" onclick="checkDepends(this);" name="windows" class="depends-windows">1</td><td><input type="checkbox" name="aspdotnet" class="depends-windows">1</td><td><input type="checkbox" name="aspdotnet" class="depends-windows">1</td><tr>
   <td><input type="checkbox" onclick="checkDepends(this);"  class="depends-windowsnew" name="windowsnew">2</td><td><input type="checkbox" onclick="checkDepends(this);"  class="conflicts-windowsnew" name="windowsnew">2</td></tr>

</table>

<INPUT type="button"  onclick="chkForm(this.form);" value="Send"> <INPUT type="reset" >
</form>

Chodzi o to by zaznaczając np A1 wyłączyły się wszystkie pola 1 ( od A do B ) oraz kolumna pod A, analogicznie reszta. Nie wiem czy to nie jest zbyt skomplikowane. A przywrócić można tylko resetem wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.