Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Praktyczne wykorzystanie klas w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asmox
Wiele słyszałem o klasach w php - jakie są przydatne i w ogóle. Jednakże nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł ich praktycznego wykorzystania. Czy moglibyście podać mi przykład, w którym klasy są dużo lepsze od innych "konstrukcji"? Poza tym jeszcze mnie zastanawia jedna rzecz: w pewnej książce widziałem przykład na szybkie tworzenie elementów formularza. Czy to jest możliwe do robienia innych rzeczy tego typu?
bełdzio
poczytaj o OOP, jesli poznasz podstawy od razu zrozumiesz gdzie lezy przydatnosc i przyjemnosc z korzystania z klas smile.gif
Asmox
No poczytałem poczytałem, ale za bardzo się nie dowiedziałem
Cytat("Wikipedia")
Programowanie obiektowe (ang. object-oriented programming) — paradygmat programowania, w którym programy definiuje się za pomocą obiektów — elementów łączących stan (czyli dane, nazywane najczęściej polami) i zachowanie (czyli procedury, tu: metody). Obiektowy program komputerowy wyrażony jest jako zbiór takich obiektów, komunikujących się pomiędzy sobą w celu wykonywania zadań.
Podejście to różni się od tradycyjnego programowania proceduralnego, gdzie dane i procedury nie są ze sobą bezpośrednio związane. Programowanie obiektowe ma ułatwić pisanie, konserwację i wielokrotne użycie programów lub ich fragmentów.

paradygmat programowania questionmark.gifexclamation.gifquestionmark.gif
Poza tym to rozumiem o co chodzi z tymi klasami, ale nadal nie wiem jak je można w fajny sposób wykorzystać. Czy mógłbyś, proszę, podać mi przykład? Nawet nie chcę kodu, po prostu nie wiem, kiedy funkcje i zmienne globalne już nie są wystarczające i trzeba użyć klas.
erix
Cytat
Czy mógłbyś, proszę, podać mi przykład?

Wystarczy Ci lektura czegokolwiek na temat idei MVC (Model-View-Controller).

W dokumentacji PHP też jest wiele napisane.
Asmox
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - klasy są przede wszystkim wykorzystywane do tworzenia szablonów internetowych? Na prawdę za bardzo tego nie rozumiem. Dlatego chciałem jakiś przykład (no mam jeden - szablony SMARTY), ale dlaczego on jest lepszy od zwykłych funkcji i zmiennych ?
Zyx
Smarty to właśnie jeden z głupszych przykładów, jeśli chodzi o wykorzystanie obiektówki i nic nie zapowiada, by to się miało zmienić tongue.gif. Tam jest to użyte tylko po to, by metody miały łatwiejszy dostęp do danych i nic więcej. Jeśli już koniecznie chcesz przykład szablonów, zajrzyj lepiej do rozwiązań we frameworkach albo wzorowanego na nich OPT 2.

Programowanie obiektowe jest bardzo szerokim działem i nauka jego prawidłowego stosowania to nie jest rzecz do nauczenia się w 5 minut (my mamy cały przedmiot na studiach poświęcony właśnie modelowaniu obiektowemu smile.gif). Jeśli chcesz obejrzeć praktyczne wykorzystanie go w programowaniu, sięgnij po frameworki takie, jak Zend Framework czy Symfony, które są w całości oparte o OOP. Do celów dydaktycznych szczególnie dobrze nadaje się ten pierwszy, gdyż ma niesamowicie rozbudowaną pomoc dotyczącą wszystkich możliwych komponentów z kupą przykładów (na ich WWW: Documentation -> Reference Guide).

Ad. Wikipedii -> termin "Paradygmat programowania" jest tam chyba nieźle wytłumaczony? Ale fakt, hasło o OOP wypadałoby przerobić... kiedyś się za to wezmę tongue.gif.
piotrooo89
czy tobie chodzi o system szablonów, programowanie obiektowe czy o używanie CSS'a w php?
Asmox
Cytat(piotrooo89 @ 10.03.2009, 08:07:41 ) *
czy tobie chodzi o system szablonów, programowanie obiektowe czy o używanie CSS'a w php?

Chciałbym się dowiedzieć coś o praktycznym wykorzystaniu programowania obiektowego.
P.S.: Dlatego bardzo chciałem zobaczyć jakiś przykład, ponieważ wtedy spróbowałbym samodzielnie napisać podstawowe jego części, a jak wiadomo człowiek najlepiej się uczy, jeśli zrobi coś samodzielnie.
erix
Ściągnij sobie jakiś framework, przeanalizuj źródła, to wszystko będziesz wiedział. winksmiley.jpg

Takim najbardziej łopatologicznym (ale to duże uogólnienie), to tablica, w którą możesz wpleść jeszcze funkcje. No i realizować parę metod, o które byłoby ciężko w samych tablicach. winksmiley.jpg

Ale zaznaczam: to duże uogólnienie.
Asmox
OK.
P.S.: Sorry, kliknąłem piotrooowi89 POMÓGŁ - jakby co to była zwykła pomyłka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.