Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL][MYSQL]Serwer Apache+PHP+MySQL dla strony z CMS-em - co jeszcze potrzebuję?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gogles
Witam,
Mam problem z postawieniem localhosta pod Windows, tzn. zainstalowalam Apache, PHP i MySQL oraz do pliku htdocs wypakowalam phpMyAdmina. Przy wejściu na localhost plik phpinfo() się otwiera, dowolny plik html także ale gdy wchodze w katalog z plikami strony to wyskakuje błąd http 500 - wewn. błąd serwera a kiedy wchodzę w katalog z phpMyAdminem to pisze że "nie udało się załadować modułu mysql, proszę sprawdzić konfigurację PHP". Strona którą chcę modyfikować lokalnie na swoim komputerze jest zarzadzana przez CMS. Gdzieś przeczytalam że należy zainstalować na komputerze jeszcze CMS ale skad mam wziąć instalkę? CMS to "mAdd" - autorski system firmy Wojownicy Sp. z o.o. Nie udostepnią mi raczej jej a juz napewno nie bez ponoszenia kosztów licencji. Czy da się to jakoś ominąć? Czy może powinnam posiadac taką instalkę? Proszę o rady, w razie pytań podam więcej szczegółów, męczę się z tym już kawałek czasu sad.gif
erix
Cytat
Strona którą chcę modyfikować lokalnie na swoim komputerze jest zarzadzana przez CMS. Gdzieś przeczytalam że należy zainstalować na komputerze jeszcze CMS ale skad mam wziąć instalkę

Skoro nie można załadować MySQL, to odkomentuj linijkę z php_mysql.dll w php.ini.

Możesz jeszcze zainstalować jakiegoś gotowca, np. XAMPP, VertigoServ, etc.
gogles
Nic z tego, dalej lipa a niewiem czy chcę instalować gotowca... Zawsze to lepiej samemu poskładać choc fakt, mniej problemów :/
wookieb
A zobacz jakie są błędy przy uruchamianiu serwera start -> apache -> configure (...) -> test configuration
Pilsener
Cytat
a niewiem czy chcę instalować gotowca
- a czemu nie? Masz szybko i sprawnie postawić sobie warsztat pracy, a nie bawić się w wielkiego serwerowca - ściagasz XAMPP albo VERTRIGO, instalujesz i masz warsztat gotowy do pracy, co zajmuje 10 minut. A jak używasz kilku komputerów? Albo trzeba zdeinstalować lub jest jakaś awaria? Serwer to serwer, komputerem na windzie nie ma sensu się martwić.
gogles
Po odpaleniu Test Configure nie ma żadnych błędów...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.