Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Problem ze zmiana zawartosci rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinw77
Witam

Mam pewien problem.  W mojej stronie w php mam umieszczony kod:

CODE
$daynow = mysql_query("SELECT `value` FROM `day` WHERE `name`='daynow' LIMIT 1;");

mysql_query("UPDATE `stats_reg` SET `value` = `value` + '1' WHERE `daynr` = '$daynow' LIMIT 1;");

do zmiennej $daynow chce pobrac zawartosc pola value  (tabela day gdzie mam pola name i value - i jest to po prostu nazwa daynow i nr dnia od jakiegos tam momentu)

pozniej w drugiej tabeli gdzie mam w polach daynr i value  nazwy dni od 1-15 i wartosci ile ludzi zarejestrowalo sie danego dnia)

I cos mi w tym nie dziala. Gdy zamiast zmiennej $daynow wstawie po prostu 15, wtedy wszystko dziala jak nalezy. Moze ktos widzi tu jakis blad ktorego nie moge znalezc? Moze cos z typem pol albo zmiennymi w php?

pozdrawiam
artur_dziocha
może Ci nic nie pobiera:)W polach nazwa masz coś takiego jak daynow??
Zainteresuj sie mysql_fetch_...
Spawnm
nie działa ci bo po wykonaniu mysql_query musisz wykonać jeszcze $daynow=mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual($daynow);
i potem operujesz na tablicy czyli dane z value są w $daynow['value']
marcinw77
Ok. Dzieki Ci bardzo Spawnm. Zrobilem tak jak napisales i dziala w porzadku. Ale chcialem jeszcze zrobic jedna rzecz i nie wiem jak sobie z tym poradzic:

CODE
mysql_query("UPDATE `day` SET `value` = `value` + '1' WHERE `name` = 'daynow' LIMIT 1;");

$daynow = mysql_query("SELECT `value` FROM `day` WHERE `name`='daynow' LIMIT 1;");

$daynow1=mysql_fetch_assoc($daynow);

$daynow2=$daynow1[value]-15;

mysql_query("DELETE FROM `stats_reg` WHERE `daynr` = '$daynow2' LIMIT 1;");

mysql_query("INSERT INTO `stats_reg` (`daynr`, `value`) VALUES ('$daynow1', '0');");

Problemem jest to ze nie usuwa tego pierwszego rekordu tylko zmienia jego nazwe na 'array' i nie dodaje kolejnego. Mysle ze to jest cos z tym odejmowaniem od tablicy, ale nie wiem jak sobie z tym poradzic.

pozdrawiam
Spawnm
daj:
  1. <?php
  2. $daynow1=mysql_fetch_assoc($daynow);
  3. echo var_dump($daynow1);
  4. ?>

jeśli coś będzie, daj
  1. <?php
  2. $daynow2=$daynow1['value']-15;
  3. echo $daynow2;
  4. ?>

i powiedz co ci wypisze .
//przy tablicach nazwy w ' smile.gif
marcinw77
Po wstawieniu kodu:

CODE

mysql_query("UPDATE `day` SET `value` = `value` + '1' WHERE `name` = 'daynow' LIMIT 1;");

$daynow1=mysql_fetch_assoc($daynow);

echo var_dump($daynow1);

echo ("

");

$daynow2=$daynow1['value']-15;

echo $daynow2;

?>

Wypisuje mi:

array(1) { ["value"]=> string(2) "16" }

1
Hazel
Pewnie chodzi o 

1. <?php
  2. mysql_query("INSERT INTO `stats_reg` (`daynr`, `value`) VALUES ('".$daynow1['value']."', '0');");
  3. ?>

To jest to ostatnie zapytanie, przerobione tak żeby działało.
marcinw77
Dzieki bardzo. Teraz dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.