Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] MVC a include()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matado
Mam pytanie dotyczące include dwóch plików. Chciałbym stworzyć najprostszy plik, który będzie tylko odpowiadał za komunikację między plikiem klasy a formularzem w innym pliku. Chcę się pozbyć xHTML w pliku z klasą, a nie chcę korzystać teraz przy tym z FW lub Smarty. Po prostu żeby pozbyć się include() w pliku gdzie jest xHTML.

Jak może wyglądać taka najprostsza klasa dzięki której nie będzie trzeba dołączać pliku z klasą do pliku gdzie jest xHTML, tylko komunikacja MVC jak w frameworkach?. Np. mam w pliku z klasą pole title i chcę bez include() wyświetlić je w pliku z formularzem <?php echo $title; ?>
Maciekbjw
We wzorcu MVC, z widokami komunikuje się kontroler - to on przekazuje im dane i zarządza kiedy jaki ma zostać wyświetlony winksmiley.jpg

Jeśli korzystasz z jakiegoś systemu szablonów, np Smarty, to możesz zrobić tak:
  1. <?php
  2.  
  3. class NewsController extends BaseController {
  4.  
  5.    public function __construct() {
  6.        parent::__construct();
  7.        $this->news = New NewsModel;
  8.        }
  9.    
  10.    public function show() {
  11.        
  12.        $this->tpl->assign('newsy',$this->news->getAll()); //przekazanie zmiennych do szablonu
  13.        $this->tpl->display('news.tpl'); //wyswietlenie szabonu ze Smarty
  14.        
  15.        }
  16.        
  17.    }
  18. ?>

To tak najprościej. Zobacz jak rozwiązane jest to w różnych frameworkach implementujący wzorzec MVC, oprócz tego googluj, jest kilka fajnych tutoriali na angielskich stronach winksmiley.jpg wpisz "MVC tutorial php" np.

Jeśli nie używasz systemu szablonów, to nie wiem co złego widzisz w funkcji include winksmiley.jpg

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.