Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Pobranie danej z jednej tabeli i zapisanie jej w drugiej ... jak ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
InosU31
Witam

czy moglby mi ktos podpowiedziec jak pobrac np. id jakiegos usera z jednej tabeli i zapisac to id w innej??

patrzylem na mysql_result ale nie wiem jak tego uzyc w swoim przykladzie bo to co tam pisza o skladni tego polecenia jest dla mnie niezrozumiale://

z gory dzieki za odp.

pozdrawiam
K4mil94
Nie musisz używać mysql_result. Pobierasz dane zapytaniem np.
  1. <?php
  2. $zapytanie ="SELECT id FROM users WHERE id='$id';";
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  4. $dane = mysql_fetch_array($wynik);
  5. $id2 = $dane['id'];
  6. $zapytanie2 = "INSERT INTO `tabela2`(`id`) VALUES ('$id2');";
  7. $wynik2 = mysql_query($zapytanie2);
  8. ?>
To taki przykład.
InosU31
wiem ze tak mozna ;-) ale chodzi mi o to zeby nie uzywac instrukcji mysql_fetch_array tylko zrobic to "wewnatrz" bazy mysql ;-)
  1. <?php
  2. if (!is_numeric($_login) and (!empty($_login)) && (!is_numeric($_passwd) and (!empty($_passwd))))
  3.    {    
  4.        $sql = mysql_query ("SELECT * FROM users_session WHERE user_login = '$_login' and user_password = '$_passwd'") or die ("nie znaleziono takiego usera");    
  5.        if (mysql_num_rows($sql) != 0)
  6.        {
  7. ?>

i teraz chodzi mi o to zeby zapisac id tego usera ktory sie loguje do tabeli 'session'. Nie da sie tego zrobic bez mysql_feth_array ?
trike
przegladalem ksiazke i nacialem sie na funkcje mysql_multi_query(). Za pomoca niej mozesz wykonac wiecej zapytan a za pomoca mysql_use_result() mozesz sie odwolac do wynikow tych zapytan. Nigdy nie uzywalem, ale moze zadzialac do twojego rozwiazania
InosU31
no nic zrobie to za pomoca mysql_fetch_array a kiedys jaks ie doucze to moze inaczej bede przekazywal te dane;-)

dzieki i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.