Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IP jakiego uzywa PHP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
KR2615
Witam.

Mam serwer z kilkoma adresami IP. Zastanawiam się, czy można tak skonfigurowac PHP, aby w przypadku takich funkcji jak fsockopen, serwer przedstawiał się dodatkowym IP a nie głownym IP serwera?

z góry dziękuję za odpowiedź winksmiley.jpg
devnul
poczytaj o iptables - samo php do tego nic nie ma
KR2615
Myślałem nad rozwiązaniem tego problemu w ten sposób ale:

1. PHP łączy się na przeróżnych portach
2. Nie mogę całego ruchu z serwerach przekierować na drugie IP bo pewne usługi używają także innych IPków.
devnul
ale zdaje się że chcesz się połączyć z konkretnym zdalnym serwerem na konkretny port, więc nie ma problemu żeby w iptables zdefiniować odpowiednią regułę. inne rozwiązanie to vps - jeśli masz system linuxowy to serwery wirtualne powinny rozwiązać Twój problem. No i tak z ciekawości - do czego Ci potrzebna zmiana IP?
KR2615
Mam więcej niż VPS - Dedyka z kilkoma IP. Na dodatkowym IP postawiłem tracker bittorrenta. Nie wiem jaka jest Twoja wiedza an ten temat ale jak każdy tracker tak i mój sprawdza dostępność peerów (możliwość odbioru połączeń przychodzących)poprzez fsockopen(). Peerzy (ludzie podłączeni swoimi klientami bittorrent do mojego trackera) widzą w swoich klientach, że główne IP serwera sprawdza ich dostępność a nie IP trackera które jest moim dodatkowym adresem. Nie mogę użyć iptables bo peerzy łączą się na rożnych portach. Chcę, aby główny adres pozostał ukryty. Czy w configu PHP nie można tego ustawić ?
devnul
nie zrozumiałeś mnie, nie chodzi o to żebyś wykupił sobie vps'a, tylko postawił własne dzielenie w obrębie dedykowanej maszyny - wtedy możesz pięknie rozdzielić ipki pomiędzy konkretne instancje wirtualnych serwerów i każdy apache ma swoje odrębne ip (takie jak ip vps'a). i nie w konfigu php nie da się tego ustawić ponieważ php to tylko program, który się łączy z netem i nie ma wpływu na trasę, rodzaj łącza, prędkość połączenia ani adres oraz port z którego się łączy. te wszystkie rzeczy są obsługiwane przeźroczyście dla aplikacji przez jajko i skoro nie chcesz się bawić regułami iptables, to tak jak mówię nic poza postawieniem sobie własnych vpsów i przydzieleniem im różnych zadań i różnych ipków nie przychodzi mi do głowy
KR2615
Już rozumiem z tym VPSem. Takich kombinacji mój serwer chyba nie wytrzyma. Pomyślę jeszcze nad iptables. Może da się wpisac do nich zakres portów.

Cytat
nie da się tego ustawić ponieważ php to tylko program, który się łączy z netem i nie ma wpływu na trasę

Nie zgodzę się. Dlaczego usługi takie jak np. IRC potrafią pracować tylko na wskazanym IP..
devnul
czym innym jest nasłuch a czym innym jest żądanie, apache też może słuchać tylko na wybranym ip, ale łącząc się z innym serwerem jest zdany na ustawienia serwera. co do iptables to bez problemu przekierujesz zakres portów

Cytat
Takich kombinacji mój serwer chyba nie wytrzyma.
czemu ma nie wytrzymać? na 486dx serwer stawiasz? vps polega na tym że rozkłada obciążenie - na dobrą sprawę wzrost użycia zasobów jest niewielki a korzyści z tego płynące są ogromne (izolacja środowisk, prosty rozdział ip itp). posiadanie np kilka maszyn wirtualnych nie jest równoważne z posiadaniem kilku normalnych serwerów - pod względem zasobożerności - w wypadku VPSa jest mniejsza, ponieważ serwer nie ładuje kilka razy tych samych bibliotek tylko współdzieli je między vpsami, poza tym możesz nałożyć odpowiednie limity wykorzystania zarówno pamięci, czasu procesora, dysku czy sieci na poszczególne maszyny, dzięki czemu unikasz sytuacji w której któryś vps pożera 100% zasobów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.