Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Zmiana kolory tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
colinQ
Witajcie,
Korzystam z JPortala i mam pewien problem, ponieważ gdy mam np. artykuł wraz z każdorazowymi stylami zapisany w bazie pod taką postacią np.:

1. ...<td style="color: white; font-size: 12px;">bla bla bla</td>...

Tutaj akurat w formie tableki.
Dostosowany jest on do wyglądu strony, bo mam czarne tło dlatego tekst jest biały.

JPortal jednak posiada funkcję "wersja do wydruku". Tam wczytuje on na białe tło wyniki z bazy i gdy wczyta takowy artykuł to nie widać tekstu, bowiem wychodzi biały tekst na białym tle. Tła strony wydrukowej nie zmienię, bo jak ktoś będzie chciał wydrukować, to nie dam przecież czarnego tła.

Chciałbym zrobić zmianę koloru tekstu dla wszystkich elementów strony, ale jak?
Bo gdy robie
  1. table {color: black;}

to i tak jako najważniejsze traktuje to co mam dopisane do TD czyli "style='.....'"

Jak więc zmienić kolor dla wszystkich elementów?
kamil4u
Nauczka, żeby nie używać znacznika style smile.gif - może !important pomoże (szukaj w Google tongue.gif)
colinQ
Dzięki, pomogło.
Mam takie coś:
  1. table { color: black !important;}
  2. tr { color: black !important;}
  3. td { color: black !important; }
  4. a { color: black !important; }

A jeśli mam w artykule
  1. <td width="100%"><center>
  2. <font style="font-size: 45px; color: gray; font-family: Trebuchet MS; "><b>Bla Bla Bla</b></font><br><br>
  3. </td>

to jaki znacznik użyć, żeby zmienić kolor, bo "td{...}" nie działa.
kamil4u
Cytat
<td width="100%"><center>
<font style="font-size: 45px; color: gray; font-family: Trebuchet MS; "><b>Bla Bla Bla</b></font><br><br>
</td>

Do tak krótkiego kodu mam trochę uwag tongue.gif :
- nie rób stron na tabelkach: http://osiolki.net/tabelki/
- nie zamknąłeś <center>
- nie używaj znaczników <font><center><u><i><b><strong>(2 ostatnie możesz użyć gdy jest to potrzebne np. przy pozycjonowaniu strony) używaj <span><p><div> (tylko z głową smile.gif )
- style umieszczaj w zew. pliku

W odp. na Twoje pytanie:
Również skorzystaj z !important i
Kod
td font>b{...}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.