Jestem początkujący i dzisiaj chciałem stworzyć pierwsze zapytanie. Więc jest to skrypt rejestracyjny i teraz jest problem bo gdy wchodzę na stronę gdzie już wrzuciłem plik rejestracja.php(www.sebulec.cba.pl/rejestracja.php). To jak widzicie wyskakuje błąd:Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in /var/www/virtual/sebulec.cba.pl/rejestracja.php on line 52" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jak widać w kodzie dane do logowania do mysql wrzuciłem do osobnego pliku:mysql_connect.php .
Poniżej zamieszczam wszystkie dane porzebne do pomocy.
UWAGA: Nie kopiowałem tego z żadnych innych stron, wzorowałem się na mojej książce.
rejestracja.php :
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> <title>Zarejstruj się!</title> </head> <? include ('szablony/naglowek.html'); //Obsluz formularz $message = NULL; //Utwórz nowa, pusta zmienna. //Sprawdz imie. $fn = FALSE; $message .= '<p>Zapomniales podac swoje imie!</p>'; } else { $fn = $_POST['first_name']; } //Sprawdz nazwisko. $ln = FALSE; $MESSAGE .= '<p>Zapomniales podac swoje nazwisko</p>'; } else { $ln = $_POST['last_name']; } //Sprawdz nazwe uzytkownika. $e = FALSE; $message .= '<p>Zapomniales podac swój adres e-mail!<p>'; } else { $e = $_POST['email']; } //Sprawdz nazwe uzytkownika. $u = FALSE; $message .= '<p>Zapomniales wprowadzic nazwe uzytkownika!<p>'; } else { $u = $_POST['username']; } //Sprawdz, czy uzytkownik wprowadzil haslo i czy w obu polach jest ono takie samo. $p = FALSE; $message .= '<p>Zapomniales wprowadzic hasla!</p>'; } else { $p = FALSE; $message .= '<p> Za drugim razem wpisales inne haslo!</p>'; } else { if ($_POST['password1'] == $_POST['password2'] { $p = $_POST['password1']; } else { $p = FALSE; $message .= '<p>Za drugim razem wpisales inne haslo!</p>'; } } if ($fn && $ln && $e && $u && $p) { //Jezeli wszystko jest OK. //Zarejstruj uzytkownika w bazie danych require_once('./mysql_connect.php'); //Polacz sie z baza danych. //Utwórz zapytanie. $query = "INSERT INTO users (username, first_name, last_name, email, password, registration date) VALUES '$u', '$fn', '$e', PASSWORD('$p'), NOW() )"; if ($result) { //Jezeli zostalo ono wykonane bez przeszkód. //Wyslij maila, jezeli istnieje taka potrzeba. include ('szablony/stopka.html') ; //Dolacz stopke HTML. } else { //Jezeli zapytanie nie zostalo wykonane. $message = '<p>Nie zostales zarejstrowany z powodu awarii naszego systemu. Przepraszamy za klopot. </p><p>' . mysql_error() . '<p/>': } } } //Koniec glównego wyrazenia warunkowego Submit. //Jezeli jest jakis komunikat o bledzie, wyswietl go na stronie } ?> <fieldset><legend>Wprowadz do ponizszego formularza informacje na swój temat:</legend> <p><b>Haslo:</b> <input type="password" name="password1" size="20" maxlength="40" /> </p> <p><b>Potwierdz haslo:</b> <input type="password" name="password2" size="20" maxlength="40" /> </p> </fieldset> <div align="center"><input type="submit" name="submit" value="Wyslij dane" /> </div></form> <?php include ('szablony/stopka.html'); //Dolacz stopke HTML. ?> <body> </body> </html>
mysql_connect.php
<?php //Nawiaz polaczenie i wybierz baze danych. ?>
Pozdrawiam!