Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Podłożęnie tła pod div..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stroju
Mam taki kod:
  1. <div id="messages">
  2. <div style="margin: 1px; min-height: 5px !important; border: 1px solid black; background: green;">
  3.  
  4. <div style="width: 60%; float:left; font-size:9px;">
  5. użytkownik
  6. <br />
  7. wiadomość
  8. </div>
  9. <div style="width: 35%; float:right; border-left: 1px solid brown;">
  10. czas dodania
  11. </div>
  12.  
  13. </div>
  14. </div>

i moim problemem jest to, aby div z zielonym tłem miał wysokość dopasowaną jak divy w środku, a niestety ten div ma ciągle minimalną wysokość 5px i nie dopasowuje się.. co robię źle??
lukaszgolder
dodaj mu overflow: hidden;
JoShiMa
Winne jest float:left. Ten diw jest jak widzisz pływającym więc ten zewnętrzny "nie widzi", że ma coś w środku smile.gif za tym diwem z float musi być jakiś element z clear:left albo clear:both.
stroju
Zgodnie z tym co mówisz dodanie
  1. <div style="clear:both;"></div>

pomogło:

1. <div id="messages">
  2. <div style="margin: 1px; min-height: 5px !important; border: 1px solid black; background: green;">
  3.  
  4. <div style="width: 60%; float:left; font-size:9px;">
  5. użytkownik
  6. <br />
  7. wiadomość
  8. </div>
  9. <div style="width: 35%; float:right; border-left: 1px solid brown;">
  10. czas dodania
  11. </div>
  12. <div style="clear:both;"></div> <--- tutaj </div>
  13. </div>

i teraz działa tak jak bym chciał smile.gif
dzięki smile.gif

i przy okazji to zapytam czy znasz może jakieś ciekawe przykłady z zastosowaniem divów zamiast tabel, żebym mógł się trochę tego poduczyć smile.gif
JoShiMa
Pogrzeb w tym blogu:
http://perfectionorvanity.com/kategoria/css/ skarbnica wiedzy o css przystępnie spisana.
lukaszgolder
Łatwiej chyba było tak jak ja mówiłem, bo nie trzeba dodawać pustych niepotrzebnych divów.
JoShiMa
A Twój sposób to nie zadziała tak, że zamiast rozciągnąć zewnętrznego diva to obetnie wewnętrznego? Autorowi wątku nie o to chodziło smile.gif
stroju
dokłądnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.