Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]przenoszenie wartosci rekordow do innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Mam w tabeli testy kolumny np. kolory, liczby, smieszne. I jest w niej sporo rekordów.

Chciałbym przenieść te wszytskie dane z tabeli testy do tabeli `nowa` tylko, że kolumny w nowej tabeli mają inną nazwę.

Chciałbym zrobić to automatycznie, czyli w pętli wsyztskie rekordy i wartości przenieść.

Przykład:

`testy`
KOLORY | LICZBY | SMIESZNE
------------------------------------
biały | 23 | koty
niebieski| 43 | psy

Chcę uzyskać nową tabelę o nazwie `nowa` , że np.

`nowa`
KOLORYSTYKA | LICZB | ZABAWNE
-------------------------------------------
biały | 23 | koty
niebieski | 43 | psy

AUtomatycznie chce przenieść rekordy, tylko że do kolumn z innymi nazwami.

Próbuję tego, ale błąd 500.

1.  
  2. $zapytanie = "SELECT * FROM testy";
  3. $query = mysql_query($zapytanie);
  4.  
  5. {
  6.  
  7. $kolory = $a['kolory'];
  8. $liczby = $a['liczby'];
  9. $smieszne = $a['smieszne'];
  10.  
  11.  
  12. $zapytanie1 = "INSERT INTO nowa SET kolorystyka='$kolory', liczb='$liczby', zabawne='$smieszne'";
  13. $query1 = mysql_query($zapytanie);
  14.  
  15. }
  16.  
  17. echo "Przeniesione";
  18.  
  19. mysql_close($polaczenie);

Jakaś porada ?
nospor
to sie robi jednym zapytaniem
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/insert-select.html
bialko0019
  1. INSERT INTO nowe ('kolory', 'liczby', 'smieszne') SELECT * FROM testy WHERE kolorystyka, liczb,....

ale jak to zakończyć ? Bo tłumacząc to:

Wstaw w tabeli nowe w kolumnach kolejno kolory, liczby, smieszne. Wyznacz z tabeli testy... i nie wiem jak zaznaczyć że taka wartość pola musi być wstawiona w takie pole...

seth-kk
  1. INSERT INTO nowe (kolory, liczby, smieszne) SELECT kolory, liczby, smieszne FROM testy WHERE ....
bialko0019
Wpisałem tak :
  1. INSERT INTO nowe (kolory, liczby, smieszne) SELECT kolory, liczby, smieszne FROM testy

i nic się nie dzieje, nic nie jest skopiowane.. Teraz powinno przenieść wsyztskie rekordy, tyle że wartosci z kolory do kolory, z liczby do liczby i smieszne do smieszne, a nie dzieje sie nic - w petli i bez
nospor
kurcze... przeciez twoja nowa tabela nie ma kolumn o nazwie KOLORY oraz LICZBY i SMIESZNE...

No patrz co piszesz a nie bezmyslnie kopiujesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.