Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: domeny i subdomeny bez zmian WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
nowy_pehapowiec
Czy da się to zrobić? W tutkach, które znalazłem wszędzie trzeba dopisać nowego hosta do C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts. Czy jest jakiś sposób na obejście tego? Chociaż żeby subdomeny dało się zrobić.

pozdro
Retio
Nie nie da się obejść.
vokiel
Same subdomeny się da: wirtualne subdomeny
nowy_pehapowiec
vokiel smile.gif
dzięki nie pomyślałem o mod_rewrite, tylko kombinowałem z virtualhost.

pozdro
erix
Przez VHosta też się da.

• tworzysz w hosts wpis będący wildcardem bądź
  • instalujesz serwer DNS u siebie (vide: Posadis) albo
  • dodajesz ręcznie przez hosts, po wykonaniu:
    Kod
    ipconfig /flushdns
nowy_pehapowiec
to mnie zainteresowało:
tworzysz w hosts wpis będący wildcardem
jak miałby wyglądać taki wpis?
erix
Nie jestem pewien, bo nie miałem potrzeby z tego korzystać (a są sprzeczne informacje w Sieci na ten temat z przewagą nie da się), ale spróbuj:
Kod
127.0.0.1 .asdasd.ss

Jeśli nie idzie - zostaje Ci tylko instalacja serwera DNS.
nowy_pehapowiec
Szkoda, że Apache nie ma jakiegoś modułu i nie da się trzymać tej konfiguracji razem z vhost.

A jak wy pracujecie nad kilkoma stronami jednocześnie to jak robicie vhost? Na własny użytek czyli dostępne tylko z kompa na którym pracujecie. Pod linuxem prosto ale pod windows? Dopisujecie do konfiga hostów w system32?

pozdro
erix
Ja tam się nie cykam - jadę - na razie - po IP: 127.0.0.1/8 tongue.gif

A większość moich aplikacji i tak działa w podkatalogach. ;]

Cytat
Na własny użytek czyli dostępne tylko z kompa na którym pracujecie.

A po co świat ma mieć dostęp do moich plików? tongue.gif Jak trzeba z innego kompa, to wtedy tunel SSH (pod Windows też się da)/VPN
nowy_pehapowiec
No właśnie o to mi chodziło. Sam tez używam ssh.

Jeszcze jedno. Jeśli DocumentRoot "C:/stronywww/abc", to jak odwoływać się do plików które są w "C:/stronywww/123"? Przy pomocy php to proste ale jak np załadować arkusz css z poza DocumentRoot. Wiem, że to dziwny układ plików. Ale chciałbym go pozostawić.

pozdro
nowy_pehapowiec
Dzięki, czytałem ten wątek.
mod_alias to dobre rozwiązanie. Ale kolejny raz kłania się mój hosting, mają (#@@ "chwilowe problemy". A ja mam jeszcze opłacone pół roku. Potem wezmę coś na netarteria.pl ale przez te pół roku muszę jakoś inaczej to rozwiązać. Jakieś pomysły?

pozdro
erix
Zostaje rewrite.

A jeśli nawet i to nie działa, to cóż - męcz się przez PHP, ale to trochę bez sensu...
nowy_pehapowiec
No chyba nie mam wyjścia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.