Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Tworzenie bazy dla artykułów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gadhet
Witam,

Chciałbym prosić o pomoc ze stworzeniem bazy danych artykułów, albo podanie linka do tutoriala jak cos takiego stworzyc.

Mam strone: www.historie-sukcesu.pl i w jednym z linków po prawej stronie jest link 'Pomysły na biznes' jednak ma on jak dla mnie sporą wadę a mianowicie artykuły jakie tam wrzucam sa pisane html-em i normalnie na stronie includowane i mam tam funkcje case która wybiera odpowiednie pliki. Zastanwiam sie jak zorbic cos takiego zeby artykuły znajdowaly sie w bazie danych i z tamta zostawały wrzucane na strone. Nie wiem jak za to sie zabrać? Czy w bazie moze byc wrzucony plik html z taka treścia co ma byc wyswietlona czy jak to jest realizowane. Rozumie ze tabele musze sobie stworzyc ale jak cos takiego ma wygladać, czy moglby mi ktos pomoc?

Dzieki z góry za chęci pomocy i pomoc oczywiscie.

Pozdrawiam
kingofspace
musisz stworzyc tabelke w bazie mysql np zeby zawierala pol id (auto incerment) tresc i dodal
jak juz bedziesz mial baze to w php lanczysz sie z baza np
  1. //polaczenie z baza danych
  2. if (!$db_lnk = @mysql_connect("host", "login", "haslo"))
  3. {
  4. echo('Wystapil blad podczas proby polaczenia z serwerem MYSQL...');
  5. return SERVER_ERROR;
  6. }
  7. if(!mysql_select_db('baza'))
  8. {
  9. echo('Wystapil blad podczas wyboru bazy danych: testy...');
  10. return SERVER_ERROR;
  11. }

potem tworzysz jakis formularzyk

1. $zapytanie = "INSERT INTO `wiadomosci` (`id`, `tresc`, `dodal`) VALUES ('', '$tresc', '$nick')";
  2. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);

dodawanie do bazy juz masz
a wyswietlanie co juz inna bajka mniejwjecej tak
  1. <?
  2. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  3. /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */
  4. echo "<table width=\"100%\" border=\"0\" align=\"center\">";
  5. echo("<tr>");
  6. echo("<td>tresc</td>");
  7. echo("<td>dodal</td>");
  8. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  9. echo "<tr>";
  10. echo "<td>".$r['tresc']."</td>";
  11. echo "<td>".$r['dodal']."</td>";
  12. echo "</tr>";
  13. }
  14. echo "</table>";
  15. }
  16. ?>
gadhet
A po co mi ten formularzyk?
kingofspace
no zeby dodawac artykuly z poziomu swojej strony
gadhet
To przepraszam, ale moze nie bardzo jasno sie wyrazilem, nie chce dodawac artykułów z poziomu mojej strony.

Chciałbym aby wygladało to nastepująco... Mam np jakiś artykuł w wordzie napisany (ok 3 strony A4) aktualnie wrzucam taki artykuł przerabiam na html i otrzymuje stronke np pierwszy_artykul.php i pozniej includuje sobie go na podstrone 'Pomysły na biznes' jednak bedzie sie to rozrastac i takich stron bede mial z czasem coraz wiecej a chcialbym tego uniknac ze moja funkcja bedzie miala ponad 100 czy wiecej przypadkow. Dlatego tez pytam sie czy nie moge sobei takiego artykulu z tego worda wrzucic do bazy i pozniej pobierac taki artykul z tej bazy i wyswietlac na stronie tam wlasnie gdzie wspomnialem 'Pomysly na biznes'?
_olo_1984
Cytat(gadhet @ 23.11.2009, 12:55:15 ) *
To przepraszam, ale moze nie bardzo jasno sie wyrazilem, nie chce dodawac artykułów z poziomu mojej strony.

Chciałbym aby wygladało to nastepująco... Mam np jakiś artykuł w wordzie napisany (ok 3 strony A4) aktualnie wrzucam taki artykuł przerabiam na html i otrzymuje stronke np pierwszy_artykul.php i pozniej includuje sobie go na podstrone 'Pomysły na biznes' jednak bedzie sie to rozrastac i takich stron bede mial z czasem coraz wiecej a chcialbym tego uniknac ze moja funkcja bedzie miala ponad 100 czy wiecej przypadkow. Dlatego tez pytam sie czy nie moge sobei takiego artykulu z tego worda wrzucic do bazy i pozniej pobierac taki artykul z tej bazy i wyswietlac na stronie tam wlasnie gdzie wspomnialem 'Pomysly na biznes'?

przecież napisał Ci - trochę uprościł ale generalnie o to chodzi. Masz na stronie jakiś formularz, w części strony zabezpieczonej hasłem bądź nie, poprzez formularz dodajesz dane do bazy danych. A na stronie głównej czy podstronie wyciągasz te dane. Przy podstawowej znajomości php/mysql uda Ci się stworzyć taki system. Możesz skorzystać też z darmowych cmsów lub innych skryptów. A co do formy to możesz sobie trzymać to w html-u czy zwykłym tekście w bazie danych. Co do samej tabeli z artami to już od Ciebie zależy, jakie dane chcesz tam trzymać, na pewno id, title i content. Jeżeli nie chcesz tego robić z poziomu swojej strony (?) to może poprzez phpmyadmin - ale trochę to niewygodne. Pozdr
gadhet
a to dzieki, sprobuje pobawic sie a jak nie to bede pisal winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.