Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]$_GET, polskie znaczki i mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Hej,

Mam taki oto problem: baza danych i wszystkie tabele mają porównywanie "utf8_general_ci" i teraz próbuję napisać prosty skrypt, który pobiera coś z $_GET i wykonuje "SELECT" na jednej z tabel, np. tak:

1. $nazwisko=$_GET['nazwisko'];
  2. (...) SELECT * FROM `tabela` WHERE nazwisko='$nazwisko'

No i wszystko jest OK, dopóki $nazwisko nie zawiera polskich ogonków.

ps. jeśli na sztywno zrobię np: $nazwisko="źółkiewski" to też jest OK.

ps2. strona jest zapisana w utf8, a jeśli zrobię: echo $nazwisko to pojawi się prawidłowo np. "źółkiewski". Nie działa tylko jeśli "źółkiewski" przekażę w url'u.

Co mam z tym zrobić?
adrianozo
Spróbuj zmienić metodę porównywania napisów na "utf8_polish_ci"
konrados
Dzięki, ale nie mogę - ta tabela zawiera również dane w innych językach (np. francuski) stąd utf_general.
adrianozo
Pokaż strukturę tabeli
konrados
Pole Typ Metoda porównywania napisów

id int(11)
name_latin varchar(160) utf8_general_ci
name_pl varchar(160) utf8_general_ci
location varchar(160) utf8_general_ci
(...)

No wszędzie jest utf8_general_ci, plik zapisany jako utf8

edit: myślę, że to całe $_GET coś psuje, bo, tak jak wspomniałem - jeśli na sztywno zrobię np: $nazwisko="źółkiewski" to jest OK.
Zyx
Do porównań typu "A jest równe B" nie ma znaczenia, jaki mechanizm porównań wybierzemy. One się przydają jedynie przy porównaniach według porządku leksykograficznego: czy słowo A jest wcześniej w porządku leksykograficznym niż B. utf8_general_ci to uproszczona, nieco szybsza lecz nie do końca dokładna wersja utf8_unicode_ci; jeśli chcemy mieć dokładne porównania, powinniśmy wybrać to drugie. Ponadto jeżeli trzymasz dane np. w języku francuskim, absolutnie nic nie szkodzi ustawić "ut8_polish_ci". Język francuski jest świetnie obsługiwany przez utf8_unicode_ci, dlatego nie ma potrzeby dla niego tworzyć specjalnej klasy, natomiast w polskim trzeba uwzględnić kilka specyficznych reguł, stąd mamy utf8_polish_ci. Jest to wykonane jako rozszerzenie domyślnego algorytmu, czyli język francuski w dalszym ciągu powinien być poprawnie sortowany, a dodatkowo zyskujesz poprawność przy tekstach polskich.

Natomiast jeśli chodzi o kodowanie - a jak wysyłasz tę zmienną w adresie? Formularz ją generuje czy jakaś funkcja? Wiesz, że musisz zakodować znaki zgodnie z kodowaniem UTF-8, aby skrypt to później poprawnie odczytał? Przykładowo, gdy w formularzu na stronie unikodowej wpiszę "ąęść", to dostanę w adresie:

Kod
?foo=%C4%85%C4%99%C5%9B%C4%87

A jeśli wpiszę "ąęść" bezpośrednio w pasku przeglądarki, zakoduje mi ona ten ciąg przy pomocy kodowania jednobajtowego:

Kod
?foo=%B1%EA%B6%E6

i na stronie, która spodziewa się danych unikodowych, będą tutaj krzaki.
konrados
Cytat
Do porównań typu "A jest równe B" nie ma znaczenia, jaki mechanizm porównań wybierzemy. One się przydają jedynie przy porównaniach według porządku leksykograficznego

No tak mi się właśnie wydawało.

To jak mam przekonwertować dane z $_GET by było prawidłowo, zakładając, że string będzie wysłany przez formularz? (Tak konkretnie to przez ajax, który pobierze dane z formularza i odpali skrypt).

Jakoś google nie pomaga smile.gif

edit: czyżby chodziło o urldecode ?
Ale jednej rzeczy nie za bardzo rozumiem... bo wiem, że po wpisaniu w url'u (w przeglądarce) znaczków np. polskich, to zamienia na %jakiśkod%, ale myślałem, że php sam się tym zajmuje, no bo jak zrobię:
echo $_GET['jakas_wartosc'] i podejrzę źródło strony, to jest ładnie wszystko przekonwertowane.

edit2: urldecode nie działa... poza tym w dokumentacji php znalazłem takie coś:
"The superglobals $_GET and $_REQUEST are already decoded. Using urldecode() on an element in $_GET or $_REQUEST could have unexpected and dangerous results. "

edit3: no dobra, zadziałało, gdy zrobiłem takie coś:

$nazwisko=iconv('cp1250', 'utf-8', $nazwisko);

Ale czemu? I skąd mam wiedzieć jakiego kodowania użyć w pierwszym parametrze, skoro strona jest międzynarodowa i user może pochodzić z dowolnego kraju....

Nie no, poddaje się. To owszem, działa, ale tylko pod FF i IE, pod Chrome już nie działa (pod Chrome działa za to zwyczajne echo $nazwisko)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.