Cytat
Do porównań typu "A jest równe B" nie ma znaczenia, jaki mechanizm porównań wybierzemy. One się przydają jedynie przy porównaniach według porządku leksykograficznego
No tak mi się właśnie wydawało.
To jak mam przekonwertować dane z $_GET by było prawidłowo, zakładając, że string będzie wysłany przez formularz? (Tak konkretnie to przez ajax, który pobierze dane z formularza i odpali skrypt).
Jakoś google nie pomaga
edit: czyżby chodziło o
urldecode ?
Ale jednej rzeczy nie za bardzo rozumiem... bo wiem, że po wpisaniu w url'u (w przeglądarce) znaczków np. polskich, to zamienia na %jakiśkod%, ale myślałem, że php sam się tym zajmuje, no bo jak zrobię:
echo $_GET['jakas_wartosc'] i podejrzę źródło strony, to jest ładnie wszystko przekonwertowane.
edit2: urldecode nie działa... poza tym w dokumentacji php znalazłem takie coś:
"The superglobals $_GET and $_REQUEST are already decoded. Using urldecode() on an element in $_GET or $_REQUEST could have unexpected and dangerous results. "
edit3: no dobra, zadziałało, gdy zrobiłem takie coś:
$nazwisko=iconv('cp1250', 'utf-8', $nazwisko);
Ale czemu? I skąd mam wiedzieć jakiego kodowania użyć w pierwszym parametrze, skoro strona jest międzynarodowa i user może pochodzić z dowolnego kraju....
Nie no, poddaje się. To owszem, działa, ale tylko pod FF i IE, pod Chrome już nie działa (pod Chrome działa za to zwyczajne echo $nazwisko)