Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][MySql] Nie działa dodawanie do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafal_
Do bazy danych dodaje się tylko data reszta pól jest pusta
  1. <form action="news.php" method="post">
  2. <b>Tytul:</b><br><input type="text" name="tytul" size="107" maxlenght="60" style="background-color: #BBBBBB"><br><br>
  3. <b>Tresc:</b><br><textarea name="tresc" rows="20" cols="80" style="background-color: #BBBBBB"></textarea><br><br>
  4. <b>Podpis:</b><br><input type="text" name="podpis" size="107" maxlenght="30" style="background-color: #BBBBBB"><br><br>
  5. <input type="submit" value="NAPISZ NEWS">

1. <?php
  2. require_once('connect.php');
  3. $news = "INSERT INTO wiadomosci (data, tytul, tresc, podpis) VALUES (NOW(),'$tytul','$tresc','$podpis')";
  4. @mysqli_query ($dbc, $news);
  5. if ($news) {
  6. echo '<h1>NEWS napisany</h1>';
  7. } else {
  8. echo '<h1>Blad</h1><br /><br />';
  9. echo '<p>' . mysqli_error($dbc) . '<br /><br />Zapytanie: ' . $news . '</p>';
  10.  
  11. }
  12.  
  13. mysqli_close($dbc);
  14. //exit();
  15.  
  16. ?>

Siedze nad tym już kilka godzin i nic nie pomaga, próbowalem różne rzeczy dopisywać z przykładów, które znalazłem w internecie, ale nic nie pomaga.
Serwer mam na kompie, korzystam z programu XAMPP
bolverk
Cytat
<b>Tytul:</b><br><input type="text" name="tytul" size="107" maxlenght="60" style="background-color: #BBBBBB"><br><br>
<b>Podpis:</b><br><input type="text" name="podpis" size="107" maxlenght="30" style="background-color: #BBBBBB">

Masz kolorowanie składni w swoim edytorze? Ta część HTML jest niepoprawna.

Poza tym używaj zmiennej globalnej $_POST(np. $_POST['tytul'] zamiast $tytul) jeśli wysyłasz formularz przez method="post", lub $_GET jeśli wysyłasz przez method="get".

I jeszcze zmień kolejność zmiennych w mysql_query bo jak się domyślam to $dbc oznacza połączenie z bazą danych a to właśnie powinno być jako drugie nie pierwsze.
rafal_
mam kolorowanie, ale nie zaznaczyło mi tego jako błąd smile.gif

Udało się, pomogło wstawienie do pliku php:
  1. $tytul=trim($_POST['tytul']);
  2. $tresc=trim($_POST['tresc']);
  3. $podpis=trim($_POST['podpis']);

dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.