elnino.pl
14.12.2009, 10:16:03
Witam,
przygotowuję aplikację generującą raporty do PDF. Jest masa bibliotek "piszących" PDF lub konwertujących do PDF - każda z nich ma jednak jakąś wadę, którą najczęściej odkrywamy już podczas kodowania. Stad moje pytanie o Wasze DOŚWIADCZENIA - wiem, że same biblioteki mogę wygooglać.
Czego potrzebuję?
Dynamicznego wypełnienia treścią (nagłówki H1-H6, paragrafy, obrazki, tabele!!!) bardzo ładnego (możliwość precyzyjnego rozmieszczenia elementów graficznych jest ważna) szablonu dokumentu zawierającego pierwszą i ostatnią stronę oraz nagłówek i stopkę. Oczywiście numerowanie stron jest konieczne.
Ideałem byłby upload dla każdego raportu pliku PDF (wygenerowanego np. Wordem) zawierającego:
- gotową pierwszą stronę
- drugą stronę z nagłówkiem i stopką BEZ TREŚCI
- gotową ostatnią stronę
Za pomocą PHP można złożyć dokument z pierwszej strony, powielonej 2 strony uzupełnionej treścią i ostatniej strony. PHP jest rzeczą względną, bo mam roota na serwerze i w zasadzie mogę zainstalować i wywołać z poziomu PHP cokolwiek.
Bardzo ważne jest, aby końcowy dokument nie "rozjechał się". Szczególnie w przypadku tabel (konieczne jest ich stylowanie).
Zakładam, że biblioteka może być komercyjna (płatna).
Z góry dziękuję za pomoc.
piotrooo89
14.12.2009, 10:19:00
ja korzystam z tego:
http://www.fpdf.org/ ma fajnie dokumentacje napisaną, nie miałem problemów.
skowron-line
14.12.2009, 10:24:14
Takie rzeczy to tylko w erze.
Ale poważnie to TCPDF. Ale sporo rzeczy można zrobić też w FPDF ja z niego korzystam i nigdy nie miałem problemów. W większości przypadków możesz sobie dać jako tło dokumentu zeskanowany obrazek rozciągnięty na całą stronę a później tylko pozycjonujesz kursor na konkretne pola. Niestety w FPDF nie osiągniesz tagów HTML. W TCPDF możesz sobie dodawać gotowe pdf-y. Najlepiej jak byś poczytał dokumentację danych bibliotek i na tej podstawie wybrał najbardziej odpowiadającą tobie i wymaganiom jakie przed nimi stawiasz.
Pozdrawiam.
elnino.pl
14.12.2009, 15:28:44
Dokumentacja jest OK, ale sami wiecie, że masa rzeczy "wychodzi w praniu".
Była jakiś czas temu biblioteka odpalana z poziomu powłoki, która potrafiła scalać PDFy, dodawać tło w postaci innego PDF, itp. Pamiętacie może jakaż to paczka?
Cienki1980
14.12.2009, 15:34:58
Ja swego czasu korzystałem z mechanizmu w PHP który tworzył pdf'y z html'a z pełnym odwzorowaniem wyglądu. Poszukam w kodach czy jest strona autora gdzie mógłbyś dorwać też dokumentację.
A zapomniałem. Przy generowaniu sporych dokumentów PHP potrzebował sporo pamięci ( przy ustawieniu w php.ini limitu na 64 MB nie spotkałem się z momentem żeby brakowało mu pamięci ) no ale to nie powinien być problem.
elnino.pl
14.12.2009, 15:41:39
Cytat(Cienki1980 @ 14.12.2009, 15:34:58 )

Ja swego czasu korzystałem z mechanizmu w PHP który tworzył pdf'y z html'a z pełnym odwzorowaniem wyglądu. Poszukam w kodach czy jest strona autora gdzie mógłbyś dorwać też dokumentację.
A zapomniałem. Przy generowaniu sporych dokumentów PHP potrzebował sporo pamięci ( przy ustawieniu w php.ini limitu na 64 MB nie spotkałem się z momentem żeby brakowało mu pamięci ) no ale to nie powinien być problem.
Będę wdzięczny - mam do dyspozycji 8GB RAM, więc nie będzie problemu. A odwzorowanie jest właśnie najważniejsze.
Cienki1980
14.12.2009, 15:49:26
Wygrzebałem stronę :
http://www.tufat.com/script19.htmJeżeli się nie mylę to ten skrypt jest przygotowany na pobieranie pliku html z strony www, ale bez problemu przerobiłem go na tworzenie pdf'a z pliku lokalnego podając kod html pobrany chociażby przez file_get_contents();
antyqjon
14.12.2009, 16:10:14
Cytat(elnino.pl @ 14.12.2009, 15:28:44 )

Była jakiś czas temu biblioteka odpalana z poziomu powłoki, która potrafiła scalać PDFy, dodawać tło w postaci innego PDF, itp. Pamiętacie może jakaż to paczka?
http://www.accesspdf.com/pdftk/ ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.