Jest sobie skrypt conn.php służący do podłączenia wygląda on tak:
<? ?>
Następnie mam skrypt register.php oczywiście do rejestracji na stronie zobaczcie że dodałem sobie tam pole rejestracyjne imie
<?php require 'conn.php'; { if ($_POST['password']==$_POST['password2']) { if ($ile==0) { $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,imie) VALUES('$konto','$password','$imie')"; } else { } } } else{ ?> <html> <body> <h1>Rejestracja</h1> <form action="register.php" method="post"> <strong>Nazwa konta:</strong><input name="konto" type="text" value="" /><br> <strong>Haslo:</strong><input name="password" type="password" value="" /><br> <strong>Powtorz haslo:</strong><input name="password2" type="password" value="" /><br> <strong>Imie:</strong><input name="imie" type="text" value="" /><br> <input type="submit" value="Zarejestruj" /> </form> </body> </html> <?php } ?>
tutaj mamy login.php
<?php { require('conn.php'); if ($konto!="" and $password!="") { $zapytanie="SELECT id FROM user WHERE login='$konto' and password ='$password'"; $id=$temp['id']; if ($ile==1) { $_SESSION['user_id']=$id; $_SESSION['login']=$konto; } } } else{ ?> <html> <body> <form action="login.php" method="post"> <strong>Nazwa konta:</strong><input name="konto" type="text" value="" /><br> <strong>Haslo:</strong><input name="password" type="password" value="" /><br> <input type="submit" value="Zaloguj" /> </form> </body> </html> <?php }?>
i przejdziemy do sedna sprawy w pliku index.php mam problem z wyświetleniem danego pola ponieważ login i id konta wyświetla mi za pomocą sesji jak próbuję dodać sesję z imię to wywala mi błąd mysql pokaże jak to robię
mamy standardowy plik index.php
<?php { } else { } ?>
ja próbuję wyświetlić kolejny rekord z tabeli tak o:
<?php { } else { } ?>
i logując się do strony przechodzę do index.php i wyświetla mi się nie jesteś zalogowany tak jak by szukał tego pola imie w zalogowaniu ale ja chcę tylko go wyświetlić nie używać go przy logowaniu jak to zrobić powie ktoś ?