Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyswietlanie tekstu np: co 3 rekordy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczalpi
Witam
Nie wiem jak sobie poradzic otoz z takim problemem. Chce, aby np: inny tekst byl wyswietlany na stronie co 3 wpisy - rekordy, ale nie wiem jak to zrobic.
Ponizej wkleilem jaki mam kod. Prosze o pomoc
  1. <?
  2. $db=mysql_connect('127.0.0.1', '', '');
  3. mysql_select_db('', $db);
  4. $znajdz = $_GET['znajdz'];
  5.  
  6. if($_GET['przeszukaj']=="Szukaj"):
  7. {
  8. $znajdz = $_GET['znajdz'];
  9. if ($_GET['page']!="") $str=urldecode($znajdz);
  10. else
  11. $str = iconv("utf-8","iso-8859-2", $znajdz);
  12. $znajdz=$str;
  13. $sql = "select COUNT(*) from users where miasto like '%$znajdz%' or nazwa_obiektu like '%$znajdz%' or rodzaj_obiektu like '%$znajdz%' or region like '%$znajdz%' or wojewodztwo like '$znajdz' ";
  14. $wykonaj1 = mysql_query($sql);
  15. list($wszystkich)=mysql_fetch_row($wykonaj1);
  16. $page = $_GET['page'];
  17. if ($page == "") $page="1";
  18. $ile="10";
  19. $podstron = ceil($wszystkich/$ile);
  20. $sql="select * from users where miasto like '%$znajdz%' or nazwa_obiektu like '%$znajdz%' or rodzaj_obiektu like '%$znajdz%' or region like '%$znajdz%' or wojewodztwo like '$znajdz' limit ".(($page-1)*$ile).",".$ile;
  21. $result=mysql_query($sql);?>
  22. echo "<div><p class=wyniki>Noclegi:$znajdz</p> <br>
  23. <p class=ilosc> Ilość ofert: ".mysql_result($wykonaj1,0,0)."</p></div>";
  24. if (mysql_num_rows($result)==0) {echo "<p><b>Nic nie znaleziono.</b></p>";}
  25. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)){
  26. ?>
  27. <td align="left"><p class="obiekt">Obiekt: <? echo $row['nazwa_obiektu']; ?></p></td>
  28. <td align="center" width=200 class=wer><br><a href="<? echo $row['nazwa_obiektu']; ?>.html" ><? echo $row['nazwa_obiektu']; ?></a>
  29. <?
  30. }
  31. }
  32. endif;
  33. ?>
  34. <center><ul class="strona"><li><?
  35. for ($i=1; $i<=$podstron; $i++)
  36. echo "<a href='szukaj.php?page=".$i."&znajdz=".$znajdz."&przeszukaj=Szukaj'>$i</a> ";
  37. ################################################################################
  38. ?>
pedro84
Szukaj => stronicowanie
Google.pl => php pagination
Google.pl => php stronicowanie

Nawet Ci się nie chciało poszukać przed napisałem posta...
szczalpi
nie wiem od czego zaczac, ale dzieki za podpowiedz
pedro84
Cytat(szczalpi @ 22.06.2010, 09:48:10 ) *
nie wiem od czego zaczac, ale dzieki za podpowiedz

Od poszukania? Poza tym, to nie są podpowiedzi, to są odpowiedzi. Jeśli myślisz, że ktoś to zrobi za Ciebie, to niestety, pomylisz się.

Odpal Google, znajdź tutorial, zobacz na czym to polega i wtedy z problemami przychodź na forum.
nospor
@pedro, ale jemu chyba nie chodzi o stronicowanie. Przeczytaj dokładnie smile.gif (choc to ja mogę sie mylić.)

@szczalpi zwiększaj w petli zmienną $i a nastepnie:
  1. if ($i % 3 == 0) echo 'inny tekst';
darko
Jeśli co 3 rekordy, to spróbuj tak:
  1. $i = 1;
  2. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC))
  3. {
  4. if($i % 3 == 0)
  5. {
  6. ?>
  7. <td align="left"><p class="obiekt">Obiekt: <? echo $row['nazwa_obiektu']; ?></p></td>
  8. <td align="center" width=200 class=wer><br><a href="<? echo $row['nazwa_obiektu']; ?>.html" ><? echo $row['nazwa_obiektu']; ?></a>
  9. <?
  10. }
  11. $i++;
  12. }
pedro84
@nospor: Użycie $_GET['page'] oraz limit w zapytaniu, a także
Cytat
Chce, aby np: inny tekst byl wyswietlany na stronie co 3 wpisy
raczej skłania mnie do stronicowania smile.gif

@down: Nie no, oczywiście, że użycie limit nie oznacza problemu ze stronicowaniem, ale jakoś tak mi się nasunęło na myśl. Z resztą, jak autor przyjdzie, to się dowiemy smile.gif
nospor
No wlasnie tekst co przytoczyles to raczej sklania do tego co zaproponowalem ja i darko winksmiley.jpg
A to ze ktos juz uzywa LIMIT w zapytaniu, nie znaczy ze ma problem ze stronicowaniem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.