Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obsługa aparatu foto z poziomu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Birkoff
Czy spotkaliście się może z jakimś rozwiązaniem następującego problemu?

PROBLEM: jest sobie aplikacja www do obsługi spedycji. Podczas wprowadzania danych przesyłki, z poziomu strony www ma być możliwość - poprzez kliknięcie na jakimś przycisku -zrobienie zdjęcia przez podłączony do komputera aparat fotograficzny.

Żeby nie było, że proszę o gotowca, mam już podłączone rozwiązanie z przechwyceniem obrazu/zdjęcia z kamery podłączonej do komputera (poprzez flash). Problem tylko w tym, że ten sposób zapisania obrazu - choć działa bez problemu - nie daje zdjęcia w porządanej jakości i rozdzielczości - obraz z kamery USB jest zbyt kiepski (niska rozdzielczość).

Wiem, że można po prostu zrobić zdjęcie aparatem, zgrać fotki na kompa, a potem je załączyć podczas wprowadzania paczki w systemie. Rzecz jednak w tym, że chcemy ten proces bardziej zoptymalizować, przyspieszyć. Wiem że jest protokół PTP, dzięki któremu niektóre programy pozwalają zdalnie obsługiwać wybrane modele aparatów fotograficznych - można zrobić zdjęcie "zdalnie" - poprzez wciśnięcie przycisku w programie, a nie spustu migawki w aparacie.

Czy spotkaliście się z jakimiś rozwiązaniami tego problemu w wersji na PHP/JAVA/FLASH?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi smile.gif
masahuku
W php tego nie zrobisz bo to wykonuje się po stronie serwera, a ty chcesz wykonać operację po stronie klienta. Jedyne co mi przychodzi na myśl to jakiś bajer (ale i tak nie bardzo jestem to sobie w stanie wyobrazić skoro niektóre aparaty są wykrywane jako pamięć masowa a nie urządzenie multimedialne) w Javce. Ale IMO rozwiązanie nie do przeskoczenia z powodu częstego braku sterowników i tak jak sam mówisz "wybrane modele aparatów".
Birkoff
Nie twierdzę, że muszę się dostać do aparatu z poziomu PHP - to oczywiste że PHP działa po stronie serwera. Rzecz jednak w tym, jak przechwycić zdjęcie (korzystając w zasadzie z dowolnej technologii) i przesłać je na serwer w konkretną sesję PHP. Jak napisałem, w chwili obecnej mam tak spięty PHP i Flash, równie dobrze może być to Java... Szukam sposobu smile.gif
Pilsener
A po co Ci do tego PHP/JAVA etc? Piszesz skrypt w bashu wykorzystując program do obsługi danego sprzętu, na podobnej zasadzie obsługuje się np. boty SMSowe, po prostu obsługujesz program nie przy pomocy interfejsu i klikania myszką, lecz liniami komend. A komendy bez problemu wywołasz z poziomu PHP używając np. funkcji exec.
mls
Nie rozumiem, co miała wnieść odpowiedź cyt.: "w php tego nie zrobisz bo to wykonuje się po stronie serwera". Bo ja nie widzę problemu, by ów aparat był podłączony własnie do serwera. Sam piszę bardzo nietypowe aplikacje obsługujące bardzo nietypowe urządzenia sprzętowe (ale też i tak "podstawowe" jak modemy GSM), wszystko w samym PHP, ewentualnie z wykorzystaniem dobrodziejstw systemu na którym aplikacja będzie uruchamiana.

Do obsługi PTP można wykorzystać biblioteki http://libptp.sourceforge.net/ i korzystać z nich poprzez wspomniany już exec...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.