Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Dynamiczny opis koło rozwijanego menu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tacin
Witam, chciałbym w menu rozwijanym (select/option) dać dynamiczny podpis po wybraniu jakiegoś elementu, np.

1. <select name="abc">
  2. <option value="a">a</option>
  3. <option value="b">b</option>
  4. <option value="c">c</option>

Gdy wybiorę "b", chciałbym, żeby obok pokazał się dynamiczny tekst: "to jest litera b", gdy zaś zaznaczę "c" albo "a", chcę jakieś inne teksty.

Proszę o pomoc...
smietek
Takie akcje przeprowadza się w JS, do selecta dopisujesz onChange, a potem zmieniasz odpowiednio treść jakiegoś diva, spana czy czego tam poprzez np. document.getElementById(id).innerHTML (albo co innego, co tam sobie chcesz).
Poczytaj sobie o JavaScripcie to będziesz wiedział więcej.

#down
Wystarczyło by przeczytać kilka stron byle jakiego poradnika i by wiedział więcej niż mu potrzeba ;]
outsider
Cytat
Poczytaj sobie o JavaScripcie

laugh.gif moze troche zmniejszymy mu zakres materialu do samego document.getElementById('example').innerHTML = 'tekst' .Wszystko w funkcji i warunkami wywolywanej przy onChange znacznika <select>. Lub jesli znasz javascript i uwazasz tak jak ja, ze jezyk ten bez bibliotek typu jquery, jest g**nem, polecam bardzo biblioteke jQuery, przyklady i gotowe skrypty do znalezienia na stronie htt://www.google.pl/
tacin
smietek mi pomogl, dzieki, temat do zamknieca
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.