Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Zamykanie okienka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klapaucius
Witam. Od razu zaznaczę że na JS nie znam się praktycznie wogóle, jednak muszę jedną rzecz za jego pomocą zrobić na mojej stronie.
Mianowicie mam pewien odnośnik za pomocą którego otwiera się małe okienko.
Wygląda to mniej wiecej tak:
  1. <a href='#' onclick=\"java script:window.open( 'stronka.php', '60', 'left = 20, top = 20, width = 400, height = 400, toolbar = 0, resizable = 0, scrollbars=1' )"\ >Odnośnik</a>

Po kliknięciu na niego mamy 2 okienka: jedno to stare i drugie nowe(mniejsze).
No i gdy otworzy się to okienko nowe, to chcę umieścić w nim powiedzmy kolejny jakiś link. I jeśli umieszczę w nim np coś takiego:
  1. <a href='stronka2.php'><link</a>
no to ta 'stronka2.php' otworzy się właśnie w tym małym okienku. Ja chcę jednak zrobić coś takiego aby to małe okienko się zamknęło i 'stronka2.php' otworzyła się w tym "starym" okienku.
Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Jak coś takiego zrobić? Słyszałem coś o funkcji windows.close... ale zupełnie nei wiem jak tego użyć w mojej sytuacji. prosze o pomoc i pozdrawiam serdecznie!
#luq
Po pierwsze to znacznika a nie powinieneś używać jeśli nie jest to rzeczywiście anchor... Dlaczego ludzie nie używają np. </span> ?
Po drugie trzeci argument metody open powinien być string bez spacji.

Co do problemu to:
Kod
window.opener.location.href = ''; // bezwzględna scieżka do pliku
window.close();

klapaucius
Cytat(#luq @ 24.07.2010, 16:14:06 ) *
Po pierwsze to znacznika a nie powinieneś używać jeśli nie jest to rzeczywiście anchor... Dlaczego ludzie nie używają np. </span> ?
Po drugie trzeci argument metody open powinien być string bez spacji.

Co do problemu to:
Kod
window.opener.location.href = ''; // bezwzględna scieżka do pliku
window.close();

Czyli coś takiego jest źle?
  1. <a href='#' onclick="java script:window.opener.location.href = 'stronka2.php'">link</a>

To jak zrobić żeby było dobrze i jak zrobić żeby była tam od razu funkcja window.close() (bo jak widać w moim przykładzie jej nie ma, gdyż nie wiem jak ją tam umieścić).
#luq
Kod
<span onclick="window.opener.location.href = 'stronka2.php'; window.close();">link</span>
klapaucius
dzięki wielkie za pomoc!
8_pasarzer_NOSTROMO
Witam, dorzuce się do wątku bo mam podobny problem. Użyję analogicznie danych autora wątku.

Czy w tym kodzie można zdefiniować aby stronka2.php uruchomiła się w ramce o nazwie "dol" stronka1.php. U mnie strona główna (stronka1.php) składa się z 2 ramek (dol,gora).
  1. <span onclick="window.opener.location.href = 'stronka2.php'; window.close();">link</span>

Też mam w nowym okienku (popup) linka, którego chciałbym wczytać na stronie "matce" a następnie zamknąć popupa. Czy można tutaj skorzystać z opcji TARGET ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.