Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Strrpos
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phoenix84
podlaczylem sie pod cudzy temat, ale juz byl na rozowo, wiec widze zerowe zainteresowanie... wiec zakladam nowy smile.gif

jak usunac ostatnie powtorzenie jakiegos stringa, chodzi mi tu o tagi html... albo o jakas funkcje "odwrotna" do strpos... bo strrpos paradoksalnie dziala inaczej (szuka char a nie string) i mam problem... zabawa DOM nei wchodzi w gre, bo strona nie jest moja, a ma bledy i wywala (ja tylko zczytuje z niej troche informacji - za zgoda autora jakby ktos sie czepial zagadnien etycznych)...

jakies pomysly? moze istnieje funkcja o ktorej nie wiem? swoja droga, moze ktos wie, po co strrpos dziala jak strrchr, a nie odwrotnie do strpos jak nazwa sugeruje?

k.
thek
Podrzuć może przykład, bo tak możemy zgadywać nieco lub napisać lakonicznie: "najprawdopodobniej będzie konieczne użycie preg_replace lub strripos" winksmiley.jpg
phoenix84
  1. ... </div>
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. </div>
  7.  
  8.  
  9.  
  10. </div>
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16. </td>
  17. </tr><tr>
  18.  
  19. <td colspan="2">

obcialem pierwsze 800 linijek kodu w przykladzie smile.gif jak obciac to do ostatniego diva smile.gif

k.
thek
Użycie wyrażeń regularnych w tym wypadku najwygodniej chyba i najlepiej by się sprawdziło.
phoenix84
poczytalem o tych wyrazeniach i powiedzmy, ze kumam o co w tym chodzi smile.gif... ale nie za bardzo wiem jak to podlaczyc do mojego problemu... nawet nie wiem jaki niby algorytm obrac... bo wczesniej myslalem w sposob: obetnij wszystko przed X oraz wszystko po Y... potem obierz nowy X i Y i tak powtarzaj dla kazdego nowouzyskanego stringa, az do do uzyskania czego chcesz... a teraz nie wiem... jak sie z tego korzysta? smile.gif

k.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.