Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pytanie wyszukiwarke i system newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drips

Witam, mam problem ponieważ zapoznałem się już dobrze w XHTML i CSS i odrobinę z PHP chcę zrobić swoja stronę na której miał bym wyszukiwarkę i tu właśnie jest problem poniewaz nie wiem jak ją zrobić na stronie kurs htmlboo jest taki opis do wstawienia wyszukiwarki na stronę ale nie o to mi chodzi. Chciałbym mieć wyszukiwarkę która wyszukiwała by na mojej stronie ale wyniki pokazywały by się w formie takiej jak ja bym to ustalił czyli żeby były zgrane kolorystycznie ze strona a nie w innym oknie jako wyszukiwarka google

Czy zna ktoś sposób na taka wyszukiwarkę czy potrzebna jest do tego baza danych czy są może jakieś książki (proszę o tytuł ) do pisania wyszukiwarek.

a druga sprawa jest tak że chciałbym jeszcze system newsów z takim mini panelem administracyjnym który pozwolił by dodać treść newsa z tytułem i obrazek.

będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
gigzorr
google->

php wyszukiwarka select + like + wyswietlasz
php system newsow insert +info czy dodalo,wyswietlasz za pomoca selecta(mysql_fetch_array)

php cute news gotowiec z panele administracyjnym
drips
wiesz możesz mi to dokładniej opisać troszkę /??

a co do cute news to chyba musi zostać gdzie info o nazwie systemu a tego bym bardzo nie chciał
thomson89
Polecam książkę do PHP której nazwy chyba nie trzeba wymieniać tongue.gif (Kurs PHP i MySQl. Tworzenie stron www.)

Sama wyszukiwarka jest prosta, ale będzie ona miała możliwość szukania z tego, tylko, co jest w bazie. Jeżeli będziesz miał ten system newsów, to możesz go przeszukać. Ale statycznych podstron, już mysql, nie przeszukasz.

Sam panel administracyjny jest bardzo prosty. To w zasadzie liźnięcie podstaw html - formularze, php - obróbka danych i połączenie mysql, mysql - umieszczanie, edycja i usuwanie rekordów.

Gigzorr napisał praktycznie wszystko na temat newsów.
drips
a jak w takim razie przeszukać statyczne strony i cała "moją witrynę/stronę"??
thomson89
Wyrażeniami regularnymi możesz przeszukać statyczne podstrony umieszczone w plikach. Ale łatwiej, byłoby zbudować coś na styl cms'a czyli te treści, przechowywać w bazie danych wraz z newsami.

Istnieje też rozwiązanie troszkę inne, lecz jego wyniki zależą od ciebie. W bazie danych możesz umieścić linki do statycznych podstron, wraz z tagami i/lub opisami. Jeżeli fraza wyszukiwania spełnia krótki opis podstrony (który jest w bazie) lub tag to wyświetlasz wynik wraz z linkiem do tej podstrony.
drips
czy jest to możliwe do osiągnięcia z pomocą książki "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum Pro" czy będę potrzebował jeszcze innych książek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.