Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikat po przekierowaniu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam,
chce przekierować ludzi z mojej jednej strony na drugą. Stara zostaje zamknięta i chce żeby ich automatycznie przekierowało na nową.

W jaki sposób TYLKO DLA TEJ GRUPY użytkowników mogę wyświetlić komunikat.

Przykład.

mam strony strona1.pl i strona2.pl (strona1.pl jest zamykana i chce przekierować na strona2.pl)

Jeżeli użytkownik wstukuje adres strona2.pl to nic mu się nie pojawia
Jeżeli użytkownik wstukuje adres strona1.pl to zostaje przekierowany na strona2.pl i wyświetla mu się stosowny komunikat.
fander
na domenie strona1.pl robisz pliczek index.html, w nim linkujesz jakiś frimework javascript (jQuery, prototype, MooTols lub inny). Tworzysz ewent w w frimeworku
$("document").ready(function(){
alert("Zostaniesz przekierowany na odpowiedni adres strony")
//tu tworzysz timer który po określonym czasie np 2000 ms wywoła document.location = "strona2.pl"
});

Możesz również stworzyć pliczek .htaccess w niem wpisać:

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://strona2.pl/$1 [R=301,L]

Ale tutaj nie pojawi się żaden komunikat.
batman
Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie referera. Jeśli request pochodzi ze starej domeny, wyświetlasz komunikat, coś w tym stylu:
  1. if($_SERVER['HTTP_REFERER'] == 'adres1.pl') {
  2. echo 'komunikat';
  3. }
Fixus
fander chyba źle zrozumiałęś temat. Bo wg. twojego kodu jeżeli dobrze rozumiem wyświetle komunikat na stronie1 a ja chce po przekierowaniu na stronie2 go wyświetlić.

Wydaje mi się, ze batman dał mi to co czego szukałem smile.gif

Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.