Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Czy jeszcze potrzebne komentarze przy skryptach?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MacDada
Hej,

obecnie - za każdym razem, gdy wstawiam jakiegoś JS na stronę - wykorzystuję taki schemacik:

1. <script type="text/javascript">
  2. /* <![CDATA[ */
  3. $(document).ready(function(){
  4.  
  5. alert('Tutaj jakiś tam mój skrypcik...');
  6.  
  7. }); //eo document.ready
  8. /* ]]> */

Pytania brzmią:
1.) Czy w dzisiejszych czasach potrzebne są jeszcze te komentarze i znacznik CDATA do prawidłowego funkcjonowania skryptu? Zauważyłem, że na pewno pomaga to NetBeansowi, ale czy stanowi różnicę dla przeglądarek?
2.) Czy własne funkcje należy z jakiegoś powodu pakować w JQuery.ready() czy nie ma znaczenia, gdzie się znajdują?

Ważne są dla mnie trzy czynniki:
1.) Poprawność dla walidatorów (wszędzie używam XHTML Strict / Transitional).
2.) Kompatybilność z przeglądarkami (domyślam się, że nowe poradzą sobie „ze wszystkim”, w takim razie, które starsze mogą mieć problem jeśli nie będę stosował takiej konstrukcji?)
3.) Kompatybilność z edytorem (używam NetBeans i zauważyłem, że tylko jak walnę w taki tagi, to on podpowiada mi np składnię JQuery - w przeciwnym wypadku nie chce...)

Dzięki za odpowiedzi,
pozdr.
kalmaceta
co do CDATA: http://www.w3schools.com/xml/xml_cdata.asp - jest wymagane przy dokumentach XML'owych dla części nieXMLowych.

Funkcje js najlepiej do osobnego pliku, do $...ready() wywoływać to co wymaga załadowanego DOMu.
aart3k
Ja nigdy nie dają CDATA i nikt nie narzeka, zaś funkcje gdzie wrzucisz - praktycznie nie ma znaczenia, dopóki nie masz jakoś przemyślanej architektury JavaScriptu.
chemikpil
Ja również nie używam znaczników CDATA, a to też dlatego, że każdy js mam w osobnym pliku. Wolę jak języki się nie mieszają, przynajmniej wiem gdzie co jest biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.