Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wczytywanie treści bez sprawdzania co jakiś czas
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
kionol
Witam, nie jest problemem dla mnie napisanie skryptu (przykładowo rozmowy jak na gadu gadu) który działa na zasadzie
sprawdzania co chwile czy nastąpiły zmiany w bazie danych co jakiś czas.. Nie mogę znaleźć niczego prostego co by działało na zasadzie, że jeśli osoba 'A' coś napisze, to osoba 'B' zostanie o tym powiadomiona automatycznie. Bez sprawdzania co ustalony czas.
W prostym przykładzie. Chcę by skrypt działał na zasadzie telefonu komórkowego który da sygnał, że sms doszedł. Nie tak, że muszę latać co minutę i sprawdzać czy przypadkiem nie mam wiadomości.
Proszę o przykładowy prosty skrypt, tutorial, lekcje konkretną w kursie lub jakąkolwiek radę.
Pozdrawiam.
erix
Cytat
Proszę o przykładowy prosty skrypt, tutorial, lekcje konkretną w kursie lub jakąkolwiek radę.

Takie coś nazywa się push notification. I jeśli chodzi o aplikacje desktopowe, to bez problemu da się coś takiego zaprogramować.

Gorzej, jeśli chodzi o przeglądarki - z tego, co pamiętam, to była taka technologia, która się nazywała Comet, ale chyba tylko Firefox był w stanie zrobić z niej użytek.

Niestety, musisz sprawdzać cyklicznie co zadany okres czasu. Fakt - kolejne połączenia TCP są zasobożerne, ale ciężko o alternatywę, która będzie działać wszędzie. Jedyne sensowne obejście (ale nadal nie rozwiązanie), to wstawienie ukrytego iframe'a, w którym ładowany jest dokument w nieskończoność (flush co zadany interwał + np. funkcja w JS). Jak widzisz wymaga działającego JS i pewnego kombinowania.

Też kiedyś przerabiałem ten temat i pozostaje wyłącznie optymalizowanie zapytań do serwera HTTP, do tego ograniczanie się do wyłącznie nagłówków.

Nie wiem, jak wygląda sytuacja we Flashu - tam chyba można zestawić połączenie keep-alive, wtedy można via JS poinformować oskryptowanie, że przyszło coś nowego. Ale tutaj wymagana jest wtyczka, a niektórzy flasha whitelistują. wink.gif
kionol
dzięki za odpowiedź wink.gif
czyli gra typu margonem.pl lub chat typu fb tez dziala na zasadzie cyklicznego sprawdzania?
krowal
Gra Margonem wysyła żądania ajaxowe co ~0.5s i w ten sposób sprawdza czy nie ma nowych rzeczy do odbioru. Chat fb to inna insość wink.gif Domyślnie działa na socketach za pośrednictwem flash bridge (js łączy się z flashem a flash przez sockety z serwerem FB), jednak jeśli wyłączysz flash to FB chat działa nadal, ale tym razem za pomocą long pooling czyli takiego ajaxa z przedłużonym terminem ważności (wysyła żądanie i czeka na odpowiedź) wink.gif
kionol
Gdzie znajdę informacje o Comet? Najlepiej po pl, ale ang tez moze byc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.