Witam
To moje pierwsze próby z PHP i MySql więc proszę o wyrozumiałość
Pół dnia spędziłem na przeszukiwaniu forum, ale pewnie mój problem jest tak banalny, ze trudno o znalezienie odpowiedzi
Używam do tworzenia bazy PhpMyadmin. Stworzyłem prostą bazę danych o nazwie newsauto z dwiema tabelami"
tabela1 - Kategorie
id_kategorii
nazwa_kategorii
tabela2 - newsy
id_news
kategoria
tresc_news
w obu tabelach "id_" są głównymi indeksami - PRIMARY, w tabeli newsy zaindeksowałem jeszcze pole "kategorie"
za pomocą PhpMyadmin wszedłem w tabelę news->Struktura->widok_relacyjny i z jedynego aktywnego pola (oprócz id_news) "kategorie" zrobiłem powiązanie do 'newsauto'.'kategorie'.'id_kategorii'
mając nadzieję, ze na podstawie tego identyfikatora w polu kategoria otrzymanym wynikiem będzie "nazwa_kategorii"
Tymczasem otrzymuję w wyniku "id_kategorii"
Gdzie robię błąd? Proszę o bardzo łopatologiczne wyjaśnienia, bo nie jestem programistą i to są dla mnie naprawdę nowe sprawy.
Poza tym nie bardzo wiem, gdzie modyfikować kod sql ręcznie, bo w stronie która wywołuje skrypt php nie znajduję takich struktur, jak w opisywanych przykładach na forum.
Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość, pewnie to są banalne sprawy, ale od czegoś trzeba zacząć.
pozdrawiam