Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] FULL szerokosc minus padding
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ideal
Witam jesli zewnetrzny div ma padding: 0.5em to ja zrobic zeby wewnetrzny mial full minus ten padding ? Srodkowy objekt to textarea i chce zeby ona zawsze sie sie dopasowywala do zewnetrznego diva - jesli wstawie w textarea szerokosc 100% to nie bardzo bo wychodzi za. ?
bmL
100% nie ma prawa wyjść poza padding. Może zmniejsz szerokość diva? Pamiętaj że padding dodaje się do szerokości tego zewnętrznego diva czyli: jeżeli masz:
  1. <div style="padding: 0 20px; width: 360px; background: red">
  2. <textarea style="width: 100%"></textarea>
  3. </div>

to div ma 400px a textarea 360px no chyba że mówimy o zgodności wstecznej w starym IE ale dawno już o niej nie słyszałem smile.gif
Ideal
100% zadzialalo (tylko umiesicielm w z tagach <style>

jeszcze takie pytanie bo uzywam resizable() z jquery-ui i chcialbym tez zeby wysokosc tego textarea dostosowywala sie tez do zewnetrznego diva ale 100% to juz tu nie dziala wiec jest jakis sposob na full wysokosci czy musze w jquery napisiac funkcje ?
bmL
Wysokość "height: 100%" powinna też dostosowywać do okalającego diva. Chyba, że coś tutaj szkodzi jquery.
Ideal
Nie wiem jak to jest ze ja probouje to nie dziala a jak odpiszecie to dziala. W kazdym razie - kolejne pytanie - potrzebuje od 100% usunac 30px

nie bardzo sie tak da ale pewnie jest na to sposob - znacie jakis ?
prowseed
100% to wartość bez jednostki, podczas gdy 30 ma jednostkę pierwszego rzędu- piksele. Odejmowanie w tym przypadku jest niemożliwe wink.gif
Tak na serio- raczej sie nie da. Mozesz probowac cos kombinowac z padding-bottom, moze pozycjonowaniem absolutnym bottom: 30px;
Ciezko cokolwiek powiedziec, dobrze by bylo, gdybys pokazal jakis konkretny przyklad
Na pewno da sie to rozwiazac w jakis logiczny sposob.
bmL
Jak zwiększysz padding i zmniejszysz szerokość diva to uzyskasz taki efekt... Możesz też dać dla textarea margin: 0 30px i zmniejszyć szerokość diva.
Ideal
No mniej wiecej osciagnalem to co chcialem ale jeszcze musze pobawic sie z wymiarami. W kazdym razie - textarea w firefoxie a w chromie ma zupelnie inna szerokosc.

Tzn szerokosc textarea jest 300 px a pod nia text input z szerokoscia tez 300px; w mozilli dobrze to wyglada a znow w chromie textarea jest szersza jakies 7 px - jakis sposob na to macie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.