Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Metoda POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
warzywek
Cześć
Uczę się PHP od 2 dni więc prawie nic nie umiem. Napisałem coś takiego.
  1. <form method="post">
  2.  
  3. <br>Wpisz liczbe 1
  4. <input type="text" name="liczba1"/><br/>
  5. <br>
  6. Wpisz liczbe 2
  7. <input type="text" name="liczba2"/><br/>
  8. </form>
  9. <?php
  10.  
  11. if($_post['liczba1'] > $_post['liczba2'])
  12. {
  13. echo 'liczba 1 jest wieksza';
  14.  
  15. }
  16. else
  17. {
  18. echo 'liczba 2 jest wieksza';
  19. }
  20. ?>

Program pokazuje mi, że w 11 linijce jest błąd. Nie wiem co robię źle.
peter13135
$_POST a nie $_post
warzywek
Działa, dzięki.
IceManSpy
Poza tym brakuje w tym formularzu akcji (action, chyba, że ma wrócić tego pliku, skąd jest wywołany formularz).
Oraz przycisku submit.
olechafm
nie przepuści tego walidator, będzie komunikat że required attribute action="" not specified

musisz określić dla form jaka ma być akcja, to jest jaki skrypt ma przetwarzać ten formularz, ponieważ chcesz to zrobić w jednym pliku dopisz po method="post" action="<?php echo SERVER['PHP_SELF'];?> to sprawi, że po zatwierdzeniu formularza zostanie on przetworzony przez siebie samego

na końcu formularza musisz dodać przycisk submit (poczytaj o tym elemencie formularza)

następnie sprawdzić czy wartość kontrolki submit znajduje się w tablicy post if(isset($_POST['submit']){ i tutaj cały twój kod wyliczający;}

rozwinięci tego kodu zależy od tego jak ma działać
modern-web
Wartość atrybutu action może być pusta..
  1. ... action="" ...

Wtedy strona zostanie na nowo wyświetlona. Jeśli skrypt PHP znajdować się będzie w tym samym pliku co formularz, a $_POST zostanie wysłany to znaczy, że przeskoczy przez instrukcję warunkową (o ile będzie, a bez niej nie miałoby to sensu) i wykona odpowiedni skrypt.
Nic prostszego wink.gif
olechafm
no w sumie tak, ważne, żeby atrybut action="" był w formularzu podany, pusty może być pod warunkiem, że sam odpowiada za swoje przetworzenie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.