Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][jQuery] wysyłanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hobo
obrałem taką drogę i w zasadzie jestem na 'dobrej drodze' żeby zawrócić, ale może jeszcze zapytam:
1. formularz (post), ze względu na listę rozwijalną, która pobierana jest z bazy, znajduje się w oddzielnym pliku, który ładuję przy pomocy jquery($.get) - a może powinno być 'post'?.
2. zamiast standardowego 'submit' wykorzystuję zdarzenie .click obiektu graficznego służącego jako przycisk

Kod
$(image).click(
$.get("plik.php")

)

ale za ChRL nie wiem jak użyć zdarzenia 'submit', wysłać dane z formularza do bazy używjąc php.
czy i jak można wywołać konkretną funkcję ze zbioru funkcji w pliku?
czy po 'submit' z jQuery można testować w php czy formularz został wysłany?

poproszę o krótkie przykłady.
ActivePlayer
http://jquery.malsup.com/form/

tutaj masz plugin do jquery, który Ci się przyda. Rzuć okiem na przykłady, powinno Ci to pomóc.

I jeszcze odnośnie pobierania formularza w ajaxie, nie możesz zrobić odrazu w php include tego pliku? po co ładujesz go ajaxem?
Hobo
rejestracja 3 etapowa - stworzyłem szablon do którego ładuję elementy, zależnie w którym kroku jestem inne sa przyciski i pozostałe elementy ekranu.
gdy tylko przechodze z ekranu do ekranu obsługa klikniecia przycisku jest prosta, ale gdy formularz do wypelnienia daje mozliwosc wyboru np. wojewodztw zapisanych w bazie to uzylem do tego ajaxa.
w linku ktory podałeś są, i owszem, przykłady, ale nadal nie wiem jak to działa: wysyłam formularz z jquery - 'submit', a w kodzie php strony obsługuje zdarzenie submit - tylko jak to połączyć?
Kod
$(image).click(function(){
$(form).submit();
})jquery;

1. <form name='form'>
  2. <input type='text>
  3. <input type='password'>
  4. </form>

1. if(isset $_POST[image_name]){
  2. "insert ... into ..."
  3. }

czy tak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.