Do tego celu wymyśliłem sobie że napiszę skrypt dla strony z różnymi żartami itp.
Niestety stanąłem na podstawach..
Znalazłem skrypt rejestracji i logowania i zaadaptowałem go do mojej strony. Następnie podzieliłem stronę na sekcję (header i footer). Obecnie próbowałem zrobić menu które zmieniało by się w zależnośc od tego czy użytkownik jest zalogowany czy nie. Udało mi się nawet taki efekt osiągnąć ale ucinało mi większość strony bo jak ktoś nie był zalogowany to widział tylko kawałek z sekcji header. Trochę poszperałem i wynalazłem coś takiego:
<div id="menu"> <? if($_SESSION['login']) { ?> <ul> <li><div id="but1"><a href="/index.php">Home</a></div></li> <li><div id="but2"><a href="/poczekalnia.php">Poczekalnia</a></div></li> <li><div id="but3"><a href="/top.php">Top</a></div></li> <li><div id="but4"><a href="/wyloguj.php">Wyloguj</a></div></li> <li><div id="but5"><a href="/konto.php">Konto</a></div></li> </ul> <? } else { ?> <ul> <li><div id="but1"><a href="/index.php">Home</a></div></li> <li><div id="but2"><a href="/poczekalnia.php">Poczekalnia</a></div></li> <li><div id="but3"><a href="/top.php">Top</a></div></li> <li><div id="but4"><a href = "java script:void(0)" onclick = "document.getElementById('light').style.display='block';document.getElementById('fade').style.display='block'">Loguj</a></p></div></li> <li><div id="but5"><a href="/rejestracja.php">Rejestracja</a></div></li> </ul> <? } ?> </div>
Wnioskuję z tego że wystarczyłoby znać nazwę sesji logowania żeby wszystko zadziałało i tu pojawią się problem..
Oto skrypt który jest odpowiedzialny za logowanie:
<? $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; if ($_GET['login'] != '') { //jezeli ktos przez adres probuje kombinowac exit; } if ($_GET['haslo'] != '') { //jezeli ktos przez adres probuje kombinowac exit; } include("header.php"); include("footer.php"); exit; } include("header.php"); include("footer.php"); exit; } $istnick = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM `uzytkownicy` WHERE `nick` = '$login' AND `haslo` = '$haslo'")); // sprawdzenie czy istnieje uzytkownik o takim nicku i hasle if ($istnick[0] == 0) { } else { $_SESSION['nick'] = $login; $_SESSION['haslo'] = $haslo; } ?>
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi jak nazywa się ta sesja logowania i czy w ogóle idę w dobry kierunku.
Jeśli zna ktoś może lepszy i prostszy system logowania+rejestracji, który będzie lepszy do tego celu również bardzo chętnie przyjmę tego typu pomoc