Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak sprawdzić, czy liczba jest czterocyfrowa?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vexel
Jak to wykonać? Nie mam żadnego pomysłu. Sprawdzanie czy jest liczbą mam - is_numeric($zmienna)
stckydude
http://php.net/manual/en/function.strlen.php
gorden
możesz też sprawdzić czy jest większa od 999 i mniejsza od 10000
darko
Proszę o skonkretyzowanie czy chodzi o precyzję zapisu liczb zmiennoprzecinkowych czy ogólnie o to, żeby liczba była czterocyfrowa do przecinka czy o to, żeby była w ogóle czterocyfrowa i masz na myśli tylko liczby naturalne?
Jeśli to pierwsze, to:
Pewnie chodzi Ci nie tyle o sprawdzenie precyzji, co o jej wymuszenie. Do tego możesz posłużyć się funkcją number_format, działa nawet na liczbach zapisanych w notacji naukowej:
  1. echo number_format(5.878E12, 4, '.', '');

na zwykłych też:
  1. echo number_format(19.4345234523, 4, '.', '');

Jej użycie niemal gwarantuje że liczba będzie zapisana z precyzją do czterech miejsc po przecinku.
Jeśli chodzi o to drugie (czterocyfrowa do przecinka), to:
  1. $myNumber = 9999.00;
  2. if($myNumber < 9999 . '.'. str_repeat('9', ini_get('precision')))
  3. echo 'ok';
  4. else
  5. echo 'za duza';

jeśli o trzecie, to wystarczy dla liczby naturalnej sprawdzić czy jest < od 10000
Vexel
Chodzi mi, aby sprawdzić czy jest czterocyfrowa, np. 0001, 0975, 3246, 9999 itd
darko
W takim razie zrzutuj do inta dla pewności (intval) i sprawdź czy jest mniejsza od 10000.
// edit
oraz z drugiej strony, tj. czy jest większa od -10000. Dodałbym też usuwanie wiodących zer (np. ltrimem)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.