Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] ONKEYUP dziwnie oblicza ?!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam , mam pewien problem ponieważ po napisaniu przykładowego tekstu otrzymuje dziwny wynik mianowicie

Kod
<form name="test">
    <p>liczba1 netto: <input type="text" name="liczba1" onkeyup="copy()"></p>
    <p>liczba2 brutto : <input type="text" name="liczba2"></p>
</form>
<script type="text/javascript">
function copy()
{
    document.test.liczba2.value = document.test.liczba1.value + document.test.liczba1.value*23/100;
}
</script>

i jeśli w inputa wpiszemy 100 to pod względem matematycznym wynik powinien wyjść 123zł a dostaje wynik 10023

Bardzo proszę o pomoc

nospor
Tak to bywa jak się dodaje/mnoży stringi(teksty). Wszystko to co jest w inpucie jest tekstem
Jak chcesz robić na tym obliczenia matematyczne to musisz to przekowertować na liczbę:
parseInt()
kielich
Obranie tego w funkcje parseInt nic nie daje rezultat jest taki sam bo już próbowałem zanim napisałem tego posta , no chyba że robię to źle , można prosić o jakiś przykładowy kod ?!
nospor
A nie mogłeś od razu napisać jak to brałeś w parseInt? Pokaż jak to robisz a ja ci powiem co robisz źle.
kielich
Kod
...

{
    document.test.liczba2.value = parseInt(document.test.liczba1.value + document.test.liczba1.value*23/100);
}

...

tylko że liczba nie zawsze będzie int , mogę zobaczyć jakiś przykład
nospor
Przecież powiedziałem, że to wartosc input będzie tekstem i tę wartosc masz parsować a nie całe wyrażenie... No będąc tyle czasu na forum mógłbyś troszkę bardziej wysilać swoje szare komórki.
Kod
var l = parseInt(document.test.liczba1.value);
document.test.liczba2.value = l + l*23/100;
kielich
No w sumie mogłem tylko zmienna filtrować smile.gif dziękuje Ci bardzo.
angel2953
Można jeszcze użyć Number

Kod
var l = Number(document.test.liczba1.value);
document.test.liczba2.value = l + l*23/100;

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.