Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Problem z indeksem - wskazuje wartość 0
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
axxxon
Witam!
Więc moja sprawa wygląda tak mam 2 tabele, nazwijmy je produkty, około 2mln rekordów i produkty_images, ok.50 tysięcy rekordów, obie bazują na engine myisam.
W każdej z nich mam pole source na które zakładam indeksy, w przypadku produkty_images indeks jest poprawnie tworzony w parę sekund i ma moc rzędu kilku tysięcy,
natomiast problem jest z tabelą produkty, gdy po długotrwałym działaniu mysql'a indeks wskazuje moc 0, choć nie wyrzuca żadnych błędów.
Pole source jest varcharem o długości 32, a jego wartości nie są unikalne więc zakładany indeks jest zwykły. Tylko skąd pojawia się ta moc 0? gdzie leży problem? Czy istnieje jakiś maksymalny rozmiar indeksu, czy może ja mam złe podejście?
uupah5
Cytat(axxxon)
natomiast problem jest z tabelą produkty, gdy po długotrwałym działaniu mysql'a indeks wskazuje moc 0, choć nie wyrzuca żadnych błędów.

nie ogarniam, czy indeks jest tworzony poprawnie, czy nie. i czy wskazuje 0 po jakimś czasie czy zawsze.
napisz dokładniej o co chodzi. a najlepiej zrób
ANALYZE TABLE i SHOW INDEX i daj znać co tam masz. SHOW CREATE TABLE też nie zaszkodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.