Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP.INI problem POMOCY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gramastola
Witam serdecznie,

Instalowałem na serwerze "Extreme Fusion" - Działało wyśmienicie, nagle miałem malutki problem i zdawało mi się że to w php.ini więc pogrzebałem zmieniłem i nagle po tym urywa mi wszystko na stronie kilka reinstalacji w niczym nie pomaga

Zamiast: Strona Główna jest Strona G

Wszędzie urywa mi tekst nie wiem dlaczego

Jeśli piszę opis strony lub cokolwiek i użyje polskich znaków urywa mi, przykład piszę "Witam Cię na Mojej stronie internetowej" Klikam ZAPISZ zostaje tylko "Witam Ci"

Daje link do zdjęcia ustawień PHP.INI prosze o szybką POMOC

Uploaded with ImageShack.us

W bazie wszystko jest na UTF8_general_polish

W plikach wszystko odnośi się do bazy... przed ustawieniami w php ini nie było kłopotów więc sądze że to od tego bo nic innego nie robiłem kompletnie
Zidane
Jeśli pamiętasz co tam zmieniałeś to zajrzyj do manuala i sprawdź domyślne opcje dla danych ustawień. Zapewne nie robiłeś kopii zapasowej pliku php.ini więc masz nauczkę wink.gif
gramastola
ale ten php ini może być powodem tego questionmark.gif

Całą noc kombinowałem i tak i siak nic...

Prosze mi wytłumaczyć lub dać namiar gdzie znajde takie podstawowe początkowe ustawienia. Bo ja jakoś znaleść nie mogę!

Chciał bym zauważyć że nie w wszystkim ucina znaki tylko w bazie nigdzie indziej ... bo na stronie są polskie znaki te które są zapisane w plikach wyrazy w bazie jest wszystko ucięte do 1 użytej polskiej litery nie ważne co jest potem...

Przykład

Witam cię Cześć

zapisuje i zostaje

Witam Ci
Zidane
Zapraszam na LINK oraz jeśli to nie pomoże: LINK
gramastola
Nic nie pomaga...

W miedzy czasie inne strony instalowalem importowałem baze które wczesniej dzialaly teraz widze

ze czy importuje robie cokolwie tylko w bazie ucina polskie znaki tylko w bazie ... a w bazie nie zmianialem ustawien nigdy tylko php ini...

Przywróciłęm orginelne INI...

Problem nadal występuje na każdej z stron nie ważne jakiej... co jest grane questionmark.gif

Resetowałem wszystko co możliwe dalej nic

Pomoże ktos questionmark.gif
amii
To najprawdopodobniej problem z kodowaniem bazy danych. Wiem bo kiedyś też miałem coś takiego.
1. Sprawdź czy w bazie są polskie fonty
2. Jeśli nie ma to musisz zgrać kopię bazy i zastąpić dotychczasową (zrób wcześniej zrzut bazy)
3. Jeśli fonty są to popróbuj z kodowaniem przy łączniu się z bazą dodaj (dla odpowiedniego kodowania)
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

4. Sprawdź kodowanie w bazie i podczas łączenia możesz spróbować dodać:
  1. mysql_query('SET character_set_connection=utf8');
  2. mysql_query('SET character_set_client=utf8');
  3. mysql_query('SET character_set_results=utf8');

Janusz1200
Jak bazy nie ruszałeś, to nie ruszaj. Może pliki źródłowe, które wrzuciłeś, są ansi a nie utf, sprawdź najpierw kodowanie plików, czasem coś się może "przestawić". Popatrz, jak masz ustawione kodowanie w przeglądarce, zobacz na źródło, co przychodzi od serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.