Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portal i dwie domeny .com (wersja en), .pl(wersja pl)
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
Natalka
Witam serdecznie

Właśnie jestem w trakcie tworzenia portalu który będzie dostępny w języku polskich, a za kilka miesięcy również w wersji anglojęzycznej (.com).

I tutaj zastanawiam się nad problemem jakim jest pozycjonowanie portalu, w ciągu pół roku portal osiągnie dosyć dużą oglądalność (naprawione zostaną wszelkie usterki) i wyprowadzę portal na rynek globalny.

Portal będzie głównie przetrzymywał duże ilości plików gdzie adresy będą:

domena.pl/plik/numer/tytul-pliku-dowolny.html

Każda podstrona oczywiście będzie miała tytuły, opisy, metatagi.
Na początku będzie to zbiór polskich tytułów, opisów i tagów i tutaj właśnie ciekawi mnie czy portal od razu budować pod domeną .pl , czy też .com.

Najpierw portal chcę promować w polsce tak więc ma dla mnie znaczenie to aby był dosyć popularny w google.pl, czy domena .com może tutaj w jakiś sposób zaszkodzić?

Z tego co przeglądam wyniki wyszukiwania, głównie pojawiają mi się domeny.pl jako pierwsze, czy mając domenę .com pozycjonowanie w Polsce będzie utrudnione?

Mam pomysł by zrobić całość pod domeną .com, (dopóki będzie tylko wersja polska, każdy użytkownik domyślnie przy rejestracji będzie miał ustawiony język polski).
Później wprowadzę zmianę .com będzie domyślnie w wersji angielskiej. Oczywiście w ciasteczkach będę zapamiętywać język użytkownika, i przy wczytywaniu strony wyświetlać wersję w jego języku.

Ale jak to się ma właśnie do pozycjonowania, czy w momencie gdy przejdę z .com (domyślnie wersja polska) na .com (domyślnie wersja angielska) czy nie stracę tego czasu kiedy portal był promowany?

Nie wiem jak sobie poradzić z tym, może ktoś budował już portale w dwóch językach i ma jakieś pojęcie jak najlepiej zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc
Natalia
pitbull82
Jeśli to duży portal, a z postu wynika że tak jest, zdecydowanie najlepiej mieć 2 oddzielne domeny - wersja polska pod domeną pl, wersja angielska pod domeną com - wersję polską trzeba uruchomić od razu pod domeną pl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.