Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie zmiennej z JS do PHP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mambus
Witajcie!

Mam pewien problem... trochę poczytałem fora zarówno rodzime jak i zagraniczne, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie:

Mam stronę, na której znajduje się lista wyboru, ale przed nią wyświetla się tekst, np:

SPOSÓB PŁATNOŚCI: wybierz opcję

(tu gdzie wybierz opcję jest select).

W zależności od tego, co wybiorę , chciałbym aby napis SPOSÓB PŁATNOŚCI zmieniał się.

Napisałem (pierwszy raz w życiu) funkcję w JS:

1. function dawaj_nazwe(kochana_zmienna)
  2. {
  3. if(kochana_zmienna==20)
  4. {
  5. var sposob='Miejsce odbioru';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. var sposob='Sposób płatności';
  10. }
  11. return sposob;
  12. }

A teraz, 'teoretycznie' powinna się ona przekazywać do zmiennej php $sposob_platnosci.

1. $sposob_platnosci='<script type="text/javascript">document.write(sposob)</script>';

A w select wygląda to tak:

1. <select style="width:250px;margin:0;padding:0;" name="id_shipment" onchange="get_payment_xml(this.value);dawaj_nazwe(this.value);">

Oczywiście jest tak, że nie wyświetla mi się żaden z tekstów z funkcji 'dawaj_nazwe'.

Nie mam pojęcia jak przekazać wartość zmiennej tak, aby nie musieć odświeżać stronę...

Pomóżcie sad.gif
CuteOne
1. Podstawy chłopak, podstawy..
2. Funkcja zwraca "aaaa" do obiektu SELECT co jest bezsensu.
  1. function dawaj_nazwe(kochana_zmienna)
  2. {
  3. if(kochana_zmienna==20)
  4. {
  5. var sposob='Miejsce odbioru';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. var sposob='Sposób płatności';
  10. }
  11. document.getElementByID('ddd').innerHTML = sposob;
  12. }
  13.  
  14. <div id="ddd">aaaa</div>
  15. <select style="width:250px;margin:0;padding:0;" name="id_shipment" onchange="get_payment_xml(this.value);dawaj_nazwe(this.value);">

Od razu mówię, że zostawiłem jeden błąd przy wywołaniu funkcji - sam powinieneś dojść jaki wink.gif

3. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te teorie o przekazywaniu zmiennych z JS do PHP. Od tego masz AJAX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.