zaczynam się uczyć PHP i mam dziwny problem. Robię taki mini skrypt to aktualizacji tabeli, później dopisze dodanie punktów i meczów ogólnie taki prymityw ale od czegoś trzeba zacząć. Przechodziąc do rzeczy próbuje to wszystko edycje, usuwanie, dodawanie oraz wyświetlanie w jednym pliku za pomocą switcha.
1. Co wpisac w case żebym jak miał normalnie otworzy plik www.localhost/tabela_ligi_mini.php to wyświetlały się wyniki=rekordy. A jak później przechodzię na akcje to w zależności od potrzeby ale to wiem jak zrobić.
2. No i główny problem jest z tym że nie pobiera mi w ogóle danych z formularza i nie zapisuje ich w bazie danych. Skrypt zapisywania działa ponieważ zapisuje nowe rekordy ale puste, pewnie gdzieś jakąś głupotę zrobiłem ;/
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com"> <title>Admin - Tabela ligi</title> </head> <body> <a href="tabela_ligi_mini.php?akcja=dodaj" title="Dodaj druzyne">Dodaj drużyne</a> |<br /><br /> <?php $akcja = $_GET['akcja'] ; $dbc = mysqli_connect('localhost', 'uki150', '', 'uki_cms') $query = "SELECT * FROM tabela_ligi_mini "; $result = mysqli_query($dbc, $query); $row = mysqli_fetch_array($result); while($row = mysqli_fetch_array($result)) { $id = $row['id']; $nazwa_druzyny2 = $row['nazwa_druzyny']; $mecze2 = $row['mecze'] ; $punkty2 = $row['punkty'] ; } switch ($akcja) { case dodaj: $nazwa_druzyny = $_POST['nazwa_druzyny']; $formularz = false; $formularz = true; } $query = "INSERT INTO tabela_ligi_mini (id, nazwa_druzyny, mecze, punkty)" . "VALUES ('', '$nazwa_druznyny', '', '')"; $result = mysqli_query($dbc, $query) } } else { $formularz = true; } if ($formularz) { ?> <form method="post" action="tabela_ligi_mini.php?akcja=dodaj"> <label for="nazwa_druzny">Nazwa drużyny:</label> <input type="text" name="nazwa_druzyny" /><br /> <input type="submit" value="Wyślij" name="submit" /> </form> <?php } break; } ?> </body> </html>
PS: Jak zrobić wyświetlanie 5 rekordów z największą liczną punktów. I do tego tło wiesza nr1 powinno być innego koloru oraz co drugie taka tabelka. Czyli w tabelce 3 kolory: 1 - czerwony, 2 - szary, 3 czarny?